Nyári ízek télire
Leveszöldség üvegben
Egy kg sárgarépát, 50 dkg petrezselyemgyökeret, 25 dkg zellert, ugyanennyi pasztinákot, kelkáposztát, karalábét, 50 dkg paradicsomot, 50 dkg édeskáposztát, 50 dkg karfiolt, 25 dkg hagymát, 25 dkg zöldpaprikát, egy félmaréknyi finomra vágott zellerzöldet és ugyanennyi vágott petrezselymet húsdarálón – nyersen - megdarálunk. (A zöldségféléket tisztítva mérjük le.) A zöldségpépet elkeverjük 1 kg sóval. Üvegekbe rakjuk, szorosan lenyomkodjuk, lekötjük és száraz helyen tartjuk. Használatkor az ételt óvatosan sózzuk
Lecsó
Két evőkanál zsiradékban sárgára pirítunk 2 fej apróra vágott vöröshagymát. Fél kg hibátlan paradicsomot szűrőkanálba téve fövő vízbe mártunk, és miután héját lehúztuk, ujjnyi szeletekre vágva a hagymához tesszük. Néhány percig erős tűzön pároljuk, és amikor kezd zsírjára sülni, hozzáadjuk a csíkokra vágott, kimagozott egy kg zöldpaprikát. Ízlés szerint sózzuk és addig pároljuk, amíg a paprika kissé megpuhul, de ne legyen túl puha. Forrón töltsük előmelegített üvegekbe. Tetejére tegyünk egy csipetnyi benzoesavas nátriumot és egy evőkanál olvasztott zsírt. Kössük le szorosan és rakjuk száraz gőzbe.
Uborka saláta
A meghámozott, meggyalult uborkát gyengén sózva üvegekbe rakjuk, majd felforralt és kihűtött, hígított borecettel leöntjük úgy, hogy teljesen ellepje. (Az üveget ne tömjük meg szorosan uborkával, hogy az ecet jól átjárhassa.) Az üveget lekötjük, és 10-15 percig gőzöljük.
Paprikalekvár
Egyenlő mennyiségű húsos zöldpaprikát és piros pararadicsompaprikát megmosunk, kicsumázunk, felszeletelünk és fedő alatt, nagyon kis lángon, hogy le ne égjen, puhára párolunk. Ezután szitán áttörjük és még 20-25 percig főzzük, hogy besűrűsödjön. Belekeverünk kilogrammonként 5 dkg sót, és kis üvegekbe töltve lekötjük.
Tök ecetben
A gyalult tököt gyengén besózzuk, ha kezd levet ereszteni, kinyomjuk és vízzel leöblítve lecsurgatjuk. Közben gyengén ecetes vizet forralunk és hagyjuk kihűlni. A csurgatott tököt tiszta konyharuhára tesszük, egy másik ruhával jól leszárítjuk, azután üvegekbe rajuk úgy, hogy az üveg csak háromnegyed részéig teljen meg. Az üvegeket nyakig felöntjük a kihűlt ecetes vízzel, erősen lekötjük és kb. 10 percig gőzöljük.
(Forrás: Pelle Józsefné: Nyári ízek télire - GÁL ÉS TÁRSAI GMK – 1994.)
Paradicsom saláta
Hozzávalók:
- kisebb méretű paradicsomok karikára vagy fél karikára szeletelve
- hagyma apróra vágva - mennyisége ízlés szerint
- tejfel (kékdobozos) és/vagy joghurt, kefír jól elkeverve - sóval ízesítve
Az elkészítés menete: A megfelelő méretű jénai tálba (vagy hasonló edénybe) elhelyezünk egy sor paradicsomot, megszórjuk egy sor hagymával, majd meglocsoljuk a tejtermékkel. Ezt a műveletet addig végezzük, míg el nem fogynak a zöldségek. A tetejére tejtermék kerül. Egy-két órára a hűtőbe helyezzük, hogy az ízek jól összeérjenek. Önállóan, kenyérrel vagy megfelelő étel mellé salátaként fogyasztjuk.
Téli vitaminsaláta
Hozzávalók:
- nyers zöldségek ízlésünk és a lehetőségeink szerint: hagyma, fokhagyma, sárgarépa, zeller, karalábé, káposzta, cékla, sütőtök, hagyma, saláta, uborka, petrezselyem, csicsóka, gomba, csicsóka stb.
(Egy alkalommal csak három-négyféle nyers zöldséget használjunk, mert a gyomor nem tud mit kezdeni a sokféle nyers étellel!)
- joghurt, kefír vagy tejfel
- KOTÁNYI salátaöntet
Az elkészítés menete: A megtisztított zöldségeket a nagylyukú reszelőn megreszeljük és összekeverjük. A kemény zöldségekből készíthetünk több napi adagot, s a hűtőben tárolhatjuk. A KOTÁNYI salátaöntetet elkeverjük a megfelelő mennyiségű tejtermékkel s annyi zöldségre öntjük rá, amennyit egyszerre elfogyasztunk. Fogyaszthatjuk önmagában, kenyérrel vagy húsok mellé köretként.
Megjegyzés: KOTÁNYI salátaöntet helyett használhatunk sót, vegetát, fokhagymát, egyéb fűszereket ízlés szerint.
Ha tejtermék nélkül készítjük, akkor valódi citrom levével, édesítő szerrel és olajjal ízesítsük.
Nyáron nyári zöldségeket használunk.
Törődjünk egészségünkkel! - Egy kipróbált ötlet gyermekeknek is!
Oliva olajon pirított kenyérkocka
A szikkadt, többnapos kenyeret úgy is hasznosíthatjuk, hogy a gyermekek számára is ízletes, tápláló, különleges csemegét készíthetünk. (A friss kenyér erre a célra nem alkalmas, mert nagyon morzsás lesz és beleragad a lábosba. A túl száraz kenyér pedig nem szeletelhető már.) A kenyeret - héjával együtt - felszeleteljük, majd nagyjából azonos méretű kockákra vagy tégla alakú darabkákra vágjuk, mint a pirított zsemlekocka esetén.
A lábos alját megkenjük olivaolajjal, s az olajba beleállítjuk a kenyér kockákat, egymás mellé, jó szorosan a helykihasználás és a pirítás miatt. Nagyon lassú lángon megpirítjuk a kenyérkockák olajjal érintkező oldalát. A kenyér magába szívja az olajat és néhány perc alatt megpirul. Nézzünk meg egy-két kockát, s ha eléggé pirult az alja, megkavarjuk a kenyereket, s a többi oldalt már csak szárítjuk lassú tűznél, a kívánt ropogósság eléréséig.
Különösen melegen tálalva önállóan, illetve valamilyen zöldséggel (retek, hagyma, uborka) vagy gyümölccsel (alma, narancs) is kitűnő csemege. A gyermekek hidegen is nagyon kedvelik. Kiváló lehetőség arra is, hogy a gyermekek - a káros cukros-zsíros csemegék - helyett új ízeket, tápláló ételeket ismerjenek meg. Nem utolsó szempont - a mai árak mellett, hogy ily módon is felhasználhatjuk a szikkadt kenyeret.
Megjegyzés: Az olivaolaj drága, de egyszer-egyszer engedje meg magának és családjának, mert a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében nagyon hatékony! Inkább olyan termékeken takarékoskodjon, amelyek károsítják az egészséget! (Gödöllőn, az Átrium üzletház Szada felőli földszintjén lévő görög üzletben kiváló minőségű, valódi görög olivaolajat és egyéb görög termékeket vásárolhat.) Ha még javítani akar a helyzeten, fehér lisztből készült kenyér helyett vásároljon teljes kiőrlésű lisztekből készült pékárut! Természetesen napraforgóből készült olajban is piríthatja a kenyeret.
Sütőtökös tojáskrém vagy lepény
Hozzávalók: 2-3 db tojás
20-30 dkg vagy több sütőtök (felhasználhatunk nem egészen érett tököt is)
snidling vagy bármilyen hagyma apróra vágva - mennyisége ízlés szerint
kb. 2 dl tej vagy 1 dl tejfel vagy kefir, joghurt - választás és mennyiség
ízlés szerint
2 evőkanál liszt
3 evőkanál búzadara
fűszerek ízlés szerint: só, bors, vegeta
olaj a sütéshez
Az elkészítés menete:
- A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, kockára vágjuk és kevés vízben megfőzzük, mint a sóba krumplit. (Nagyon gyorsan megfő!) Leszűrjük, tésztaszűrőben le is csorgathatjuk, majd villával pépesre törjük. (Másik főzési mód: Teljesen egészséges héjú tököt alaposan megmosunk és - a lábasunk aljának megfelelő méretű - minél nagyobb darabokra vágjuk. A lábas aljára helyezzük lehetőleg egysorosan. Annyi vizet teszünk alája, hogy elfője. Fedő alatt kb. 30 perc alatt megfő. Kicsit hagyjuk kihűlni, de még melegen evőkanállal kikanalazzuk a tökpürét a héjából.)
- A tojásokat felverjük, mint a rántottának. Óvatosan, apránként hozzáadjuk a lisztet, a búzadarát és a fűszereket. (Búzadara helyett próbáljon ki búzakorpát, búzacsirát vagy zabkorpát.) Csomómentesre keverjük. Következik a tej vagy tejtermék, s végül a nyers hagyma és a közben kissé kihűlt sütőtök. Jól összekavarjuk. Ha sűrűnek tűnik, hígítsuk a tök levével vagy vízzel.
- Serpenyőben olajat melegítünk, az egész masszát beleöntjük és közepes tűznél, gyakori kavargatás mellett jól átsütjük. Kenyérre kenhető krémet kapunk, amit melegen és hidegen egyaránt fogyaszthatunk.
- Ha lepényt akarunk sütni, akkor az egész masszát kiolajozott szögletes jénai tálba helyezzük, s a sütőben közepes lángnál megsütjük. 3 cm-nél magasabb ne legyen a massza, mert nem sül át.
Javaslat: A nyers sütőtököt felkockázva vagy a főtt pürét mélyhűtőben tárolhatjuk, s ily módon egész évben készíthetünk sütőtökös tojáskrémet.
Savanyú káposzta saláta gombával
Hozzávalók:
- 40 dkg savanyú káposzta, kisebbekre aprítva a hosszú szálak miatt
- 10 dkg gomba – cikkekre vágva – enyhén sós ecetes vízben megpárolva, kihűtve
- 2 szál sárgarépa nyersen, reszelve vagy gyufaszál vékonyra vágva
- 1 szál zeller
- 4 evőkanál olivaolaj (használhat más olajat is)
- 10 dkg konzervkukorica – elhagyható
A fentieket összekeverjük. Tápláló (teljes kiőrlésű lisztből készült) kenyérrel önálló fogás.
A savanyú káposzta nyersen sok C- és B12 vitamint, káliumot, foszfort tartalmaz. Növeli a szervezet ellenálló képességét, méregtelenít.
Jó étvágyat! Jó egészséget!
Popeye kedvence - A barátparéj
A penót (Spinacia oleracea) a legkorábbi friss zöldség, s az egyik legrégebben termesztett zöldségnövényünk. Könnyen emészthető, nagy tápértékű. Különösen sok C-vitamint és jódot tartalmaz, de jelentős a vas- és fehérjetartalma is. Jó fólsavforrás, ezért várandós anyáknak is ajánlott. Nagy mennyiségben tartalmaz szemvédő luteint is. Magnéziumtartalma segít megelőzni az idegfájdalmakat és az izomgörcsöket. Spenótfogyasztással frissen tartható az időskori emlékezet. Egyes kutatások szerint a paraj a rákbetegségek ellen leghatékonyabban védő zöldségfélék közé tartozik. Bioaktív összetevői erősítik az immunrendszert, ezáltal védenek a daganatok kialakulásával szemben. Alacsony energiatartalma miatt fogyókúrázók is szívesen veszik étlapjukra. Feldolgozva jól bírja a fagyasztást. Gyógyító erejét tekintve az egyik legértékesebb zöldségfélénk.
Nálunk többnyire csak főzelékként ismert, de fogyasztható még nyersen salátaként (fejes saláta helyett), megfőzve különféle fogásokban, palacsintában, leveles tésztákban. Bármit készítünk belőle, elmaradhatatlan ízesítője a fokhagyma. A spenóttal készült ételeket csak egyszer szabad melegíteni!
(Forrás: képmás családmagazin, 2008. áprilisi szám)
Spenót (nyárvégi-őszi)
Magról szaporodik, de elég egyszer meghonosítani, mert a magja elhullik és a következő évben ugyanott kikel. A magot nehéz összeszedni, ezért szokás, hogy májusban a kikelt növényeket palántázzák. A palántákat egy darabig – amíg megerősödik -, locsolni kell, de a nyár folyamán nem igényel öntözést. Tartsuk gazmentesen, hogy fejlődni tudjon.
Szereti a félárnyékot, jól érzi magát a fák pereme alatt. Kb. 60x60 cm-re ültessük, mert őszre nagyon megbokrosodik és fut, burjánzik. Nyár végétől folyamatosan szedjük a kifejlett leveleit. Minél többször szedjük, annál több új hajtást és levelet hoz.
Ősszel a letermett szárakat beássuk a földbe – a lepotyogott magokkal együtt. Ha elmarad az őszi ásás, kora tavasszal pótolhatjuk, de biztosabb az őszi.
Spenótgombóc
Hozzávalók:
1 kg burgonya
25-30 dkg mirelit spenót
10 dkg reszelt sajt
30 dkg finomliszt
5 dkg vaj
só, őrölt fehérbors, reszelt szerecsendió
3 tojás sárgája
1 dl tejföl
A krumplit megfőzzük, áttörjük. A felengedett spenótot lecsepegtetjük, borssal, szerecsendióval ízesítjük és a vajban addig kevergetjük kis lángon, amíg a levét el nem főtte. Összedolgozzuk a krumplival, a liszttel, a fele sajttal és a tojássárgájával. Nedves kézzel gombócokat formálunk, és lobogó, sós vízben addig főzzük, amíg a gombócok fel nem jönnek a víz tetejére. Tűzálló tálba rakjuk, meglocsoljuk tejföllel, rászórjuk a maradék sajtot. Előmelegített sütőben közepes lángon 8-10 percig sütjük.
Spenótos palacsinta
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
3 tojás, só
25-30 dkg friss vagy mirelit spenót
7-8 dl tej
olivaolaj
5 dkg reszelt sajt
Hagyományos módon, az átlagosnál kicsit sűrűbb palacsintatésztát készítünk. Ízlés szerint teszünk hozzá spenótpürét (vagy pépesített főtt spenótot), így kevésbé vagy jobban zöld színű lesz. Tálaláskor megszórjuk reszelt sajttal. A palacsintákat tölthetjük túróval is, de készíthetünk tejszínes öntetet is, amit borssal, szerecsendióval ízesítünk, apróra vágott olivabogyót teszünk bele, és a palacsintákra öntjük.
Spenótlepény húsok köreteként
Hozzávalók:
0.5 kg friss vagy mirelit spenót
2 gerezd foghagyma
3 ek. búzadara
2 ek. finomliszt
2 tojás, 3 dl tej, olivaolaj, só
A megmosott spenótot olajon sóval puhára pároljuk. A tojásokat összedolgozzuk a darával, a liszttel, felöntjük a tejjel, és hozzákeverjük a spenótot és a fokhagymát. Kiolajozott, négyszögletes jénai tálba terítjük. Előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük. Natúr húsok körete lehet.
Spenótos makaróni
Hozzávalók: 30 dkg makaróni vagy más hasonló tészta
30 dkg friss spenótlevél
10 dkg reszelt sajt
olaj, vaj, tej (tejszín vagy tejfel)
vöröshagyma, só, bors, szerecsendió
Az elkészítés menete:
- A makarónit megfőzzük.
- A spenótleveleket egészben sós vízben megfőzzük és lecsorgatjuk (nem vágjuk össze).
Pici vajon megfuttatjuk és fűszerezzük a hagymával, sóval, borssal, szerecsendióval.
- Besamel mártást (fehér mártást) készítünk: diónyi vajon 2 evőkanál lisztet picit megfuttatunk, 2 dl tejjel csomómentesre keverjük, felfőzzük. Beleszórjuk a reszelt sajt felét. Tehetünk bele tejszínt vagy tejfelt is.
- A makarónit, a spenótot és a besamel mártást összekeverjük.
- Egy jénai tálat olajjal megkenünk, s beleöntjük a masszát. Elegyengetjük és a tetejére szórjuk a maradék reszelt sajtot.
- Sütőben 10-15 percig sütjük, hogy jól összeálljon.
Forrás: Info Rádió Tálaló c. műsora, 2010. május 9.
Megjegyzés: Elkészítheti mirelit parajpürével is, de használja ki a tavaszi vagy őszi spenót frissességét! Spenót helyett használhat mángoldot is.
Jó étvágyat! Jó egészséget!
Zöldséges sóska- vagy spenót leves
Hozzávalók (2 személyre)
- 50 dkg sóska vagy spenót (vagy ennek megfelelő mirelit püré)
- 12 dkg sajt
- 1 evőkanál tejföl
- 6 dkg margarin vagy olaj
- 6 dkg Graham-liszt (lehet sima liszt is)
- 20 dkg zöldség
- 5 dkg vöröshagyma
- csipet só, (esetleg cukor vagy édesítőszer ízlés szerint)
Az apróra vágott zöldséget kevés vízben megfőzzük. A megmosott sóskát finom metéltre vágjuk és 2 dkg margarinon puhára pároljuk. A sóska főjön jól szét. 4 dkg margarinból és a lisztből rántást készítünk, ezt feleresztjük vízzel. Hozzáadjuk a zöldségfélét, esetleg az apróra vágott hagymát is, és felforraljuk. Tálaláskor keverjünk el benne egy evőkanál tejfölt és hintsük meg reszelt sajttal. (Reszelt sajt híján kockázzon bele kockasajtot.)
Megjegyzés: A zöldség a szokásos leves-zöldség: sárgarépa, petrezselyem, zeller, karalábé. Felhasználhatja a húslevesből megmaradt zöldséget is! Kipróbálhatja zöldborsóval, zöldbabbal, paszternákkal. Kísérletezzen: próbáljon ki bármit, ami rendelkezésére áll. Az arányok nem lényegesek.
Jó étvágyat! Jó egészséget!
Rétes - egyszerű módon („rántásos” rétes)
Hozzávalók:
25 dkg simaliszt + 10 dkg liszt
1 jó nagy tojás
1 kis pohár tejfel
10 dkg zsír (legjobb a házi zsír vagy a szegedi PICK-zsír)
csipet só
olaj
rétesliszt a nyújtáshoz (a rétesliszt nem ragad)
töltelékek
Az elkészítés menete:
- A 25 dkg lisztet, a tojást, a tejfelt, a pici sót összegyúrjuk. Nem kell sokáig gyúrni, éppen csak összeállítjuk. Lágy tészta lesz belőle. Ha szükséges, még lisztezhetjük. Sodrófával kinyújtjuk kb. olyan vastagságúra, mint a káposztás kockának.
- A 10 dkg zsírt langyosra felolvasztjuk s - a tűzről levéve - a 10 dkg lisztet elkeverjük benne: fehér rántásszerű anyagot kapunk.
- Ezt a fehér rántást nagykéssel vagy fakanállal a kinyújtott tésztára rákenjük egyenletesen és minél gyorsabban, mert a zsír hamar megszilárdul Nem baj, ha csak foltokban kerül a tésztára, de valamennyire egyenletes legyen.
- A tésztát felgöngyölítjük, mint a beiglit. A tojás nagyságától függően 6-7 darabra vágjuk. Lisztezett tálcán hideg helyen 30-40 percet pihen.
- Pihenés után újból nyújtjuk sodrófával a cipókat, tepsi méretűre. Alaposan lisztezzük a deszkát és a nyújtás közben is sok réteslisztet használunk, hogy ne tapadjon.
- A kinyújtott tésztán elhelyezzük a tölteléket egyenletesen, majd olajjal vagy zsírral picit meglocsoljuk.
- A tészta két szélét 3-4 cm-re behajtjuk, hogy ne bújjon ki a töltelék. Felgöngyöljük, mint a beiglit. A tetejét olajjal vagy tojás sárgájával megkenjük. A rudak oldalát villával megszurkáljuk, mint a beigli esetén.
- A zsírozott vagy olajozott tepsibe helyezzük, ahol még kb. 15-20 percet pihen. Lazán helyezzük el a rudakat, mert terjeszkednek és összesülnek, ha közel vannak egymáshoz.
- 170-180 fokon (a gázon 4-es fokozat) sütjük.
Ötletek a töltelékhez:
- Túró tejfellel és tojással dúsítva. Használatunk cukrot vagy sót zöld kaporral.
- A lereszelt káposztát vagy karalábét olajon megpirítjuk, sóval, borssal ízesítjük, de nyersen is jó.
- Nyers reszelt almával vagy körtével is tölthetjük, amit őrölt fahéjjal, pici cukorral ízesíthetünk. Az almát keverhetjük birsalmával: különleges ízt ad neki.
- Fejtett meggy vagy cseresznye: friss vagy télire eltett mirelit vagy befőtt gyümölcs. A gyümölcsök alá nyers vagy pirított búzadarát szórunk. (Búzadara helyett használjunk búzacsírát, búzakorpát vagy zabkorpát!) Esetleg ízlés szerint meghinthetjük cukorral (a cukorbetegek édesítőszerrel). De süssön minél többször cukor nélkül!
- Darált mákot vagy diót használhatunk.
- Reszelt sárgarépát kókusszal ízesítve.
- Sütőtök nyersen lereszelve.
Megjegyzés: Ez a sütemény finom akkor is, ha egyáltalán nincs benne cukor!
Ha réteslapot használ, kenje meg olajjal, használhat hozzá pici tejfelt is. Két réteslapot tegyen ily módon egymás tetejére, s töltse meg a fenti módon. Ha szakadozik a réteslap. „foltozza” meg egy másik réteslappal.
Sütőtökös rétes réteslapból
A boltban vásárolt réteslapból egy darabot konyharuhára terítünk s megkenjük olajjal. Ráhelyezünk még egy réteslapot, s szükség esetén azt is megkenjük olajjal. Tejfelt is használhatunk a lapok megkenéséhez. Megszórjuk buzadarával. vagy zsemlemorzsával. (A megszóráshoz használhatunk búzacsírát, búzakorpát, zabkorpát is.) A nyers sütőtököt nagylyukú reszelőn megreszeljük s ízlés szerint kefírrel, jopghurttal vagy tejfellel összekeverjük. Megtöltjük vele a réteslapot oly módon, hogy mind a négy szélén kb. 2-3 cm-re ne kerüljön töltelék. Jobbről-balról ráhajtjuk a réteslapot a töltelékére a 2-3 cm-es üres darabon, majd felgöngyölítjük, s kiolajozott tepsibe helyezzük. Tetejét olajjal megkenjük, oldalát villával megszurkáljuk, s megsütjük.
Tölteléknek használhatunk nyers karalábét, zellert és gyümölcsöket.
Jó étvágyat! Jó egészséget!
Kenyér sütése automata kenyérsütőben
Hozzávalók:
- zsiradék (2-3 dkg margarin vagy 2-3 evőkanál olaj)
- 0.5 liter folyadék (víz, joghurt, kefír vegyesen vagy csak víz)
- liszt: 50 dkg búzafinomliszt
25 dkg teljes kiőrlésű búza- vagy rozsliszt, vagy grahamliszt
- élesztő (kocka élesztő egyharmada vagy egynegyede), zacskós élesztő is lehet
- két csepp méz vagy cukor
- só ízlés szerint
- őrölt kömény 2-3 teáskanál
- olajos magvak (napraforgó, szezámmag, lenmag, tökmag, darált dió) vagy olivabogyó
vagy hagyma vagy szárított paradicsom - ha nincs, elhagyható
Az elkészítés menete:
A zsiradékot a lapátokra helyezzük, beleöntjük a vizet, majd a liszteket. A két lapát tetején a lisztben két kis gödröt készítünk, azokba helyezzük az élesztőt. Az élesztőre cseppentjük a mézet vagy a cukrot, s liszttel betemetjük. Az edény szélére kerül a só és a kömény. A magvakat, egyéb adalékokat a dagasztás vége felé rakjuk bele, amikor a gép jelez.
2-es programmal sütjük (közel 2 óra).
Jó étvágyat! Jó egészséget!
A szegények „doktora” - a káposzta
A legrégebb óta termelt konyhakerti növényünknek igen magas a C-vitamin tartalma. 100 g káposztában 40 mg C-vitamin van. (Ez a mennyiség azonos a 100 g citromban vagy 100 g narancsban található mennyiséggel.) Jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, kisebb mértékben foszfort, kalciumot, vasat, nikotinsavat, B1- és B2 vitamint. Rosttartalma miatt nehezen emészthető, de a bélműködést - mint minden rostban gazdag anyag - hatásosan elősegíti. A kalóriaszegény (100 g káposzta energiatartalma 32 kalória), de biológiai értékekben gazdag káposzta fogyasztása hosszabb ideig a jóllakottság érzetét kelti, ezért fogyókúrázóknak ideális táplálék. A savanyított káposztalé nagyszerű erősítő ital, növeli az étvágyat és javítja az emésztést. Nem ajánlott a savanyú káposzta fogyasztása gyomor- és nyombélfekélyben, hasnyálmirigy gyulladásban és vesebajban szenvedőknek.
A káposzta már az ókorban sem csak élelmiszer volt, hanem orvosságként is használták. A rómaiak fejfájás, álmatlanság ellen, sebek vérzésének csillapítására használták. Hat évszázadon keresztül szinte univerzális szernek tekintették a káposztát, belső és külső „tisztítószerként”, borogatásként sebek kezelésére használták. A modern orvostudomány is igazolta a káposzta gyógyhatását. Mielőtt azonban bárki hozzákezdene az öngyógyításhoz, mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával, mert a sebek, tályogok könnyen el is fertőződhetnek! (Forrás: Fási Katalin: Gyógyító zöldségek és gyümölcsök. Almától zöldborsóíg.)
Savanyú káposzta készítése házilag
A káposztát régebben erre a célra használt hordóban savanyították. Ma célszerűbb a speciális fedő-megoldással ellátott, különböző méretű agyagedény, amely gazdaboltokban kapható. De savanyíthatunk káposztát 5 literes uborkásüvegben is.
Hozzávalók: 25 kg káposzta
25 dkg só (egy kiló káposztára egy dkg sót számítunk)
1 csomag babérlevél
1 csomag szemesbors
1.5 kg alma - héjastól, kicsumázva, kb egy cm-es szeletekre vágva
1.5 kg birsalma - héjastól, kicsumázva, kb. egy cm-es szeletekre vágva.
hegyes, erős paprika - ízlés szerint
torma vékony csíkokra vágva
(A bors, az alma, a birsalma, az erős paprika és a torma elhagyható. Természetesen készíthetünk kevesebb vagy több káposztát is - figyelve a hozzávalók arányaira.)
Az elkészítés menete:
A káposztát legyaluljuk vagy késsel nagyon vékony csíkokra vágjuk. Célszerű egy nagyobb edénybe helyezve megsózni, hogy egyenletes legyen a sózás.
Egy réteg káposztát belehelyezünk az agyagedénybe vagy az üvegbe. Megszórjuk a borssal, babérlevéllel és az almákkal (esetleg az erős paprikából is beledobunk). Majd egy újabb réteg káposzta következik. Alaposan ledöngöljük, hogy levet engedjen, szinte szutyogjon a leve. (A friss káposztában van sok lé! Az első rétegeket alaposabban sózzuk, mint majd a következőket, ugyanis a só hatására könnyebben levet enged.) Levegő nem lehet a káposztában. Ez a művelet nagyon fontos, ugyanis, ha a káposzta nem áll a saját levében, megbarnul, megpuhul, tönkremegy. (Később ilyen esetben az edény tetején lévő barna réteget távolítsuk el.)
A döngölés történhet ököllel, lábbal vagy döngölőfával.
Ha sok káposztát készítünk, tapossuk meg. Lábmosás után 2-3 nylon zacskót helyezzünk a lábunkra, amit befőttes gumival rögzítünk. Egyik lábunkkal vagy mindkét lábbal beleállunk az edénybe, s addig tapossuk a káposztát, míg bőséges levet nem enged.
Döngölőfát készíthetünk megfelelő méretű lehéjazott tűzifából, amelyre lécet szögelhetünk.
Ha a káposzta megfelelő mennyiségű levet enged, jöhet a következő réteg. Hasonló módon járunk el, mint a fent leírtak. Egészen addig folytatjuk a műveletet, míg az edény meg nem telik. A tetejére csak káposzta kerül, amely elfedi a fűszereket, egyéb alkotó részeket.
Az agyagedény fedelét felhelyezzük, s ügyelünk arra, hogy a fedő - az edény peremén - folyton vízben álljon.. A víz akadályozza meg, hogy az edénybe levegő kerüljön. A víz gyorsan párolog, van aki, olajat tesz a víz helyett az agyagedény peremére.
Az uborkás üveget lekötjük celofánnal, mint a savanyúság eltevésnél.
Ötlet: Savanyú káposztából egész télen készíthetünk vegyes salátát. Legegyszerűbb, ha az edényből kivéve egy adagot, nyers hagymával keverjük és ízlés szerint édesítjük. De tehetünk bele vékonyra reszelt nyers céklát, sárgarépát, savanyú uborkát is - ízlés szerint.
Jó étvágyat! Jó egészséget!
Rizses vagy köleses káposzta
(Elkészítési idő: 65 perc)
Hozzávalók 4 személyre:
- 60 dkg savanyú káposzta
- 2 evőkanál zsiradék
- 2 nagyobb fej vöröshagyma
- 1 kiskanál pirospaprika
- 10 dkg rizs vagy köles
- 1 dl tejföl
- só
A vöröshagymát karikákra vágjuk és a felhevített zsiradékban, fedő alatt aranysárgára pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával és beletesszük a káposztát. Annyi vízzel öntjük fel, hogy a káposztát félig ellepje. Fedő alatt, többször is belekeverve, a káposztát puhára főzzük. Mindig figyeljünk arra, hogy a káposzta alatt legalább egy ujjnyi lé legyen. Ha a káposzta megpuhult, hozzákeverjük a fejfölt és a megmosott rizst, és fedő alatt kis lángon vagy sütőben puhára pároljuk. Sült szalonnával jóízű, kiadós egytálétel.
Sült hússal is tálalhatjuk. Önállóan is finom.
(Forrás: A 100 LEGJOBB olcsó étel)
Jó étvágyat! Jó egészséget!
Rakott csirkemell őzgerinc formában sütve
Hozzávalók:
- 6 db csirkemell szeletekben
- 1 db tojás, liszt, zsemlemorzsa - panírozáshoz
- bacon szalonna vékony szeletekben
- 1 nagy doboz tejfel
- vegeta ízlés szerint
- 3-4 gerezd fokhagyma
A hús szeleteket panírozzuk, mintha rántott húst készítenénk. A tejfelbe belekeverjük a vegetát és az apróra vágott fokhagymát. Az őzgerinc-formát olajjal vagy zsírral megkenjük, a szalonnával kibéleljük, majd tejfölt öntünk rá egyenletesen. A panírozott hús szeleteket elhelyezzük a forma alján egy sorban. Ismét tejfel következik, majd hús és a maradék tejfel. A tetejét beborítjuk a bacon szalonnával.
Az őzgerinc formát sütőbe helyezzük és a húst kisütjük. Sütés után tálcára kiborítjuk. Ha kihűlt, felszeleteljük. Melegen és hidegen egyaránt fogyasztható, salátával, körítéssel.
Elkészíthető pulykamellből is.
Tejfel nélkül is készíthető. Ez esetben a panírozáskor zsemlemorzsa helyett reszelt sajtot használunk.
A hús szeleteket nem laposan, hanem rézsútosan is elhelyezhetjük a formában.
Jó étvágyat! Jó egészséget!
Gyümölcsök az ünnepi asztalon is
- Alma. „Minden nap egy alma: a doktort távol tartja.” A közmondás alapja az a tény, hogy az almában lévő vitaminokra és ásványi anyagokra minden életkorban nagy szüksége van az emberi szervezetnek. 100 g alma tartalmaz - többek között-: 32 kalóriányi energiát, 0.4 g fehérjét, 0.4 g zsírt, 0.7 g szénhidrátot, 1.3 g rostanyagot, B1- B2- és C-vitamint, káliumot, nikotinsavat, kalciumot, vasat, foszfort, rezet, mangánt, cinket. (Megjegyzés: A mai alma már nem olyan, mint régen! Három-négy almát is nyugodtan elfogyaszthatunk, ha a közmondásnak meg akarunk felelni!)
- Dió. A diónak jelentős zsír- (57%), fehérje- (17 %) és szénhidráttartalma (12 %) miatt kalóriaértéke a szalonnáéval azonos. (100 g dió 614 kalóriát tartalmaz.) A dióbél C-vitamint, E-vitamint, kalciumot és foszfort tartalmaz. Tehát a dióval készült ételek nemcsak kalóriadúsak, hanem táplálkozási értékük is magas. Természetesen a fogyókúrázóknak nem ajánlatos sok dióval készült ételt enni, de gyermekeknek és felnőtteknek nagyon előnyös, ha naponta elfogyasztanak pár szem dióbelet. Csokoládé helyett inkább dióbelet rágcsáljunk, különösen a gyermekek! A csontépítésben és a csontritkulás megelőzésében is segít.
Forrás: Fási Katalin: Gyógyító zöldségek és gyümölcsök. Almától zöldborsóig. Puedlo Kiadó. 180 oldal papírkötésben. Ára 400 Ft. Kapható a könyvesboltokban és a könyvárusoknál, pl. a gödöllői piacon.
Ketchup készítése házilag
Hozzávalók:
- 1 kg paradicsom felszeletelve (vagy ennek megfelelő paradicsomlé)
- 35 dkg alma, héjától megtisztítva, apróra vágva
- 35 dkg hagyma apróra vágva
- 35 dkg paradicsompaprika (ha nincs, pirosra érett húsos zöldpaprika), szeletelve
- 1 db cseresznyepaprika (ha szeretjük erősen)
- 5-6 db szegfűszeg
- 5-6 db szegfűbors
- 2 csapott evőkanál só
A fentieket összefőzzük, majd passzírozzuk (a paradicsomléhez hasonlóan, paradicsomdarálón) vagy turmixoljuk.
Az így nyert sűrítményt újból felfőzzük. 3 evőkanál cukorral (cukorbetegek a megfelelő mennyiségű édesítőszerrel), 3 evőkanál pirospaprikával és ízlés szerinti mennyiségű ecettel ízesítjük.
Forrón üvegekbe töltjük. A két celofán közé tartósítószert (szalicil vagy nátriumbenzoát) helyezünk és száraz dunsztba tesszük (meleg ruhák, pokrócok között hűtjük ki).
Jó étvágyat! Jó egészséget!
Zöldséges sóska- vagy spenótleves
Hozzávalók (2 személyre)
- 50 dkg sóska (vagy ennek megfelelő mirelit sóska-püré) vagy parajpüré
(A friss parajt apró szeletekre vágjuk s pici olajjal megpároljuk.)
- 12 dkg sajt
- 1 evőkanál tejföl
- 6 dkg margarin vagy olaj
- 6 dkg Graham-liszt (lehet sima liszt is)
- 20 dkg zöldség
- 5 dkg vöröshagyma
- csipet só, (esetleg cukor vagy édesítőszer ízlés szerint)
Az apróra vágott zöldséget kevés vízben megfőzzük. A megmosott sóskát finom metéltre vágjuk és 2 dkg margarinon puhára pároljuk. A sóska főjön jól szét. 4 dkg margarinból és a lisztből rántást készítünk, ezt feleresztjük vízzel. Hozzáadjuk a zöldségfélét, esetleg az apróra vágott hagymát is, és felforraljuk. Tálaláskor keverjünk el benne egy evőkanál tejfölt és hintsük meg reszelt sajttal. (Reszelt sajt híján kockázzon bele kockasajtot.)
Megjegyzés: A zöldség a szokásos leves-zöldség: sárgarépa, petrezselyem, zeller, karalábé. Felhasználhatja a húslevesből megmaradt zöldséget is! Kipróbálhatja zöldborsóval, zöldbabbal, paszternákkal. Kísérletezzen: próbáljon ki bármit, ami rendelkezésére áll. Az arányok nem lényegesek.
Jó étvágyat! Jó egészséget!
Törődjünk egészségünkkel! Aszaljunk gyümölcsöket!
Mi már kipróbáltuk Nagyszüleink módszereit
Mire jók az aszalt gyümölcsök? Természetes és hasznos édességek, vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Télen is fogyaszthatók. Nagyszüleink a hullott gyümölcsöket is hasznosították ily módon, megmentve a hibás gyümölcs egészséges részét.
Szárazra törölt hulló almát vagy félig érett körtét héjastól hat gerezdre vágunk, a magházakat eltávolítjuk, majd vesszőből font tálcára papírt terítve lazán egymás mellé rakjuk héjával lefelé. (Aszalásra megfelel régi fonott láda teteje is.) A legyek, rovarok ellen teríthetünk rá könnyű tüll vagy függöny anyagot.. Napközben napos helyen pl. garázs vagy fészer tetején helyezzük el. Késő délután bevisszük hűvös, száraz helyre. Ezt naponta addig tesszük, míg a gyümölcs megkérgesedik és a héja ráncos lesz.
Érett magbaváló szilvát, amikor már a száránál ráncosodni kezd, vékony falú, lemezből készült tepsibe teszünk. (A vörös szilva lédús, ezért nem alkalmas aszalásra.) Lazán helyezzük el, hogy egymáshoz ne érjenek a gyümölcsök. Régen a tűzhely leghátsó részén két fahasábra helyezték a tepsit, illetve a fűtött kemence padkáját is használták erre a célra. Naponta megkeverték a szilvát, egészen addig, míg a magjára ráaszalódott (múmifikálódott). A magbaváló szilva őszi gyümölcs (ritkaság és értékes!), ezért a fűtési idényben aszalták. Ma ugyanezt megtehetjük, ha a gázkonvektorra helyezzük el a tepsit.
A gyümölcsöket a fogyasztásig ritka szövésű, lenvászon zacskóban tároljuk hűvös, száraz helyen. Egy-két kilót helyezzünk el egy-egy zacskóban.
Fontos tapasztalat, hogy aszalásra a régi gyümölcsfajták a legjobbak. Természetesen kipróbálhatja mai fajtákkal is. Legjobb a félig érett alma, körte, birs közepes vagy apróbb szemeit felhasználni. A szilvát, cseresznyét, meggyet, szőlőt a magjával együtt aszaljuk. Meggy aszalására legjobb a cigány-meggy, illetve az apró szemek.
Mazsola házi készítésére a rizling szőlő kiváló. Az Otelló szőlőt is felhasználhatjuk. Egyes szőlőfajtákat úgy is tárolhatunk, hogy zsinegre kötve felakasztjuk a kamrában. Tárolás közben is veszít víztartalmából s megráncosodik. Még karácsony után is fogyaszthatjuk saját szőlőnket.
A ribizli is aszalható, különösen a fekete és a fehér ribizli legapróbb szemei alkalmasak erre a célra, de kipróbálhatja a pirosat is. Nem fontos napra sem vinni, a lakásban is megaszalódik a nyári melegben. Ha megkésett a ribizli szürettel, ne dobja el a ráncos, száraz szemeket! Kiváló gyümölcstea készíthető aszalt ribizliből. A C-vitamin tartalom megőrzése miatt a szárított ribizlit - hasonlóan a csipkebogyóhoz, sőt azzal együtt is finom - 8-12 órán át hideg vízben áztatjuk. Egyéb hasznos anyagait - leszűrve és félretéve az áztatással nyert lét - forrázással nyerjük ki. Ha a forrázat is kihűlt, összekeverhetjük a két lét.
Ha nincs az aszaláshoz vesszőtálcája, készíthet magának egyet az ÖRÖMHÍR tábor estéin (aug. 6-17 között, információ: Pálinkás Ibolya, telefon: 404-618)
Jó étvágyat! Jó egészséget!
Sziráki Alexanderné sz. Romacsek Erzsébet
és Pálinkás Ibolya
Törődjünk egészségünkkel!
Gyümölcsök befőzése - cukor és tartósítószer nélkül
Hozzávalók: gyümölcs, csavaros üveg, kukta.
Az általánosan ismert, hagyományos módszer szerint a félérett, kemény gyümölcsöket - arányában - nagy mennyiségű kristálycukorral kell befőzni télire. Köztudott, hogy a túlzott cukor fogyasztás nem tesz jót az egészségnek. Ezért különösen ajánlok kipróbálásra egy szintén régi, jól bevált másik receptet. (Feltehetően a szegény és/vagy egészséges táplálkozásra törekvő emberek találmánya lehetett.)
Kezdjük a próbát az érett, de nem túl érett cseresznyével és meggyel. Alaposan mossuk meg és csurgassuk le a gyümölcsöt. Helyezzük csavaros üvegbe, s közben rázogassuk meg, hogy több férjen bele. Annyi gyümölcsöt tegyünk az üvegbe, amennyi nyomkodás nélkül belefér. Ne tegyünk a gyümölcsre sem vizet, sem cukrot, sem tartósítószert! A zárókupakot helyezzük az üvegre és ellenőrizzük, hogy pontosan zár-e.
Egy hagyományos kuktába öntsünk kb. 4-5 cm magasan hideg vizet, s helyezzük a vízbe az üvegeket. (Három db 6-8 dl-es üveg fér egyszerre a kuktába.) Zárjuk le a kuktát. Lassú tűznél forraljuk fel, s a forrástól számítva 10-15 percig dunsztoljuk, szintén kis lángon. Kihűlés után vesszük ki az üvegeket a kuktából. Télen kompótnak, levesnek vagy szósznak fogyasztható.
A sárgabarack felezve és a szilva egészben hasonlóképpen tartósítható. Kipróbálhat más gyümölcsöt is, de nem biztos, hogy sikert arat.
Ha Ön nem tudja elképzelni cukor nélkül a tartósítást, van egy kis mennyiségű édesítő- és tartósítószerrel készíthető recept. Kevés cukorral vagy mézzel (cukorbetegek speciális édesítőszerrel) forraljunk fel kb. egy-két liter vizet. A forrásban lévő szirupba dobjunk bele annyi gyümölcsöt, amely egy befőttes üvegbe belefér. Lassú tűznél melegítsük fel a forró szirupban a gyümölcsöt, de ne forraljuk. Amikor forrni, gyöngyözni kezd, máris rakjuk az üvegbe a gyümölcsöt. Az üvegre helyezzünk egy réteg celofánt, a celofánra egy késhegynyi tartósítószert (szalicil vagy nátrium-benzoát), majd egy újabb réteg celofánt. Így elkerülhetjük, hogy a tartósító a gyümölccsel érintkezzen. (Ha a celofán egyik oldalát a vizes kezünkkel megnedvesítjük, könnyebben ragad rá az üvegre. Ügyeljünk, hogy a celofán száraz oldala érintkezzen a tartósítószerrel.) Ha csavaros üveget használunk, akkor a második réteg celofán helyett a kupakot helyezzük fel. Eközben a forrásban lévő szirupba beledobjuk a következő adag gyümölcsöt, s így folyamatosan dolgozunk. Az üvegeket száraz dunsztba rakjuk (kihűlésükig takarók, textíliák közé helyezzük).
Cseresznye, meggy, barack, szilva, héjától megtisztított, darabolt körte tartósítható ilyen formában. (Ha lekvárt főz, akkor is gondoljon arra, hogy nem a cukor tartósít!)
Kis mennyiségben próbálja ki Ön is! Kísérletezzen, melyik gyümölcs, melyik módszerrel jobb! Jó étvágyat, jó egészséget!
Pálinkás Ibolya
A köles - ellentétben a fehér lisztből készült ételekkel, a rizzsel és a krumplival – lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, ezért különösen jó, ha a cukorbetegek is megkedvelik és fogyasztják. A legegyszerűbb felhasználási módja: a levesekbe tészta vagy nokedli helyett belefőzni az utolsó percekben (ugyanis gyorsan megfő). Csak keveset tegyen a levesbe, mert megdagad. Legelőször a paradicsom levesben próbálja ki.
Káposzta kölessel
(Elkészítési idő: 65 perc)
Hozzávalók 4 személyre:
- 60 dkg savanyú káposzta
- 2 evőkanál zsiradék
- 2 nagyobb fej vöröshagyma
- 1 kiskanál pirospaprika
- 10 dkg köles
- 1 dl tejföl
- só
A vöröshagymát karikákra vágjuk és a felhevített zsiradékban, fedő alatt aranysárgára pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával és beletesszük a káposztát. Annyi vízzel öntjük fel, hogy a káposztát félig ellepje. Fedő alatt, többször is belekeverve, a káposztát puhára főzzük. Mindig figyeljünk arra, hogy a káposzta alatt legalább egy ujjnyi lé legyen. Ha a káposzta megpuhult, hozzákeverjük a fejfölt és a megmosott kölest, és fedő alatt kis lángon vagy sütőben puhára pároljuk. A köles hozzáadása után többször kavarjuk meg, mert a köles gyorsan a lábas aljához ragad. A köles néhány perc alatt megfő. Sült szalonnával jóízű, kiadós egytálétel. Kipróbálhatjuk sült hús mellé is. De szalonna és hús nélkül is finom.
Jó étvágyat! Jó egészséget!
Csalánlé (oko-permetlé) készítése permetezéshez és biotrágyához
Hozzávalók:
- zárható edény, pl. 16 l-es festékes vödör fedővel
- csalán (a teljes növény szára., levele, a gyökereit is felhasználhatjuk, de a földet mossuk
le róla)
- víz
- zárható edény a tároláshoz
Az elkészítés menete:
- Az edényt nagyon szorosan, ¾ részéig feltöltjük csalánnal. Meg is taposhatjuk, hogy minél több férjen bele.
- Színig töltjük vízzel, hogy ellepje a csalánt. Lefedjük. Addig hagyjuk a vízben, míg el nem rodhat a csalán, s nagyon büdös lesz. Ez kb. két- három hét.
- Szitán leszűrjük, s a leszűrt folyadékot lezárt, műanyag flakonokban tároljuk. Ha nem kap levegőt, akár egy évig is tárolható. A jelzett mennyiségből kb. 10 liter lé lesz. Az elrothadt csalánt a komposztálóba tesszük.
A csalánlé felhasználása:
1. Permethez hígítva használjuk: 10 liter vízhez egy liter csalánlét öntve.
2. Trágyának: A bokros növények (pl. paradicsom, paprika, tök, uborka, bab, szőlő stb.) tövébe 1 dl folyadékot öntünk. (A sűrű sorban ültetett növényeket – pl. sárgarépa, petrezselyem) ne trágyázzuk a lével, hanem permetezzük.
A csalánlé véd a növény kártevői ellen, intenzíven táplálja a növényt. Kéthetente permetezzünk, trágyázzunk vele.
Megjegyzés: A csalán szedéséhez védőkesztyűt használjunk. Egész évben készíthetünk csalánlevelet, de leghatékonyabb a májusi csalán.
Közli: Fejes Antal
Füle Lajos négysoros versei
Nyugtató
Én minden reggel nyugtatót szedek:
Bibliai „tabletta-verseket”.
S ha bevettem, már nyugodt is vagyok.
Hát semmi felől ne aggódjatok!
Vajon?
Vajon a szenteste után
Következnek-e szent napok,
Szent élet, megszentelt remény?
Lesz-e, ki majd szentebbül él?
BENNÜNK
ISTENT senki nem láthatja,
De mert LELKÉT nekünk adja,
Minden napon, minden órán
Bennünk válik láthatóvá.
Szent ámulással
Ki a semmiből világot teremt,
Bűneimet meg semmivé teszi,
AZ ÉN URAM A CSODÁLATOS ISTEN!
Szent ámulással hódolok neki!
Neve
Királyként s Főpapként is ismerem.
Nagy kegyelem, hogy szóba áll velem,
S hogy meg-megindul gyarlóságomon.
A neve: Jézus, lénye: irgalom.
Feledni is
A megbocsátást régen ismerem,
De feledni is taníts, Istenem,
Hogy mindazt, ami másra terhelő,
Már soha többé ne hozzam elő.
A szobrász
Isten arca el van rejtve bennünk,
Ő tudja csak hogy, hisz látva lát.
Kegyelmesen formálgatja lelkünk,
S kifaragja bennünk – Önmagát.
Neki adatott
Neki adatott minden hatalom
A világ s az én világom fölött.
Követni Jézust… Csak ezt akarom,
Hisz mindent, mindent Neki köszönök.
Öröm
Öröm, hogy nem vagyok magam,
Hogy örömöm Krisztusban van,
S hogy elkísér végül haza
Kegyelme, bűnbocsánata.
Amíg hallod
Amíg hallod az ÚR szavát,
Harcolnod, hinned érdemes,
Mert éjszakádnak vége lesz,
Hetedszer is fölkelsz azért.
A Megváltó
Bűntől megtisztogat,
Megszentel önmagával,
S más emberré leszel
Te is a LÉLEK által.
Üzeneteid
Üzeneteid szívem falára írjam,
Vigasztalásaid legyenek itthon nálam.
Reménységeimet a keresztfához kössem,
A LÉLEK legyen út Közötted és közöttem!
Füle Lajos: Közvetlen szám
Zsoltárok 50:15,
ISTEN közvetlen száma.
Nála mindig van ügyelet,
S ha hívjuk, nem hiába.
G. Courtois: Az öröm tízparancsolata
1. Minden reggel hűségesen kérd Istentől az örömöt!
2. Mosolyogj és tanúsíts türelmet kellemetlen helyzetben is!
3. Szívből ismételgesd: „Isten, aki szeret tengem, mindig jelen van!”
4.Szüntelen törekedj arra, hogy az embereknek csak a jó oldalát lásd!
5. Könyörtelenül űzd el magadtól a szomorúságot!
6. Kerüld a panaszkodást és a kritikát, mert ezeknél semmi sem nyomasztóbb!
7. Munkádat örömmel és vidáman végezd!
8. A látogatókat mindig szívesen és örömmel fogadd!
9. A szenvedőket vigasztald, magadról feledkezz el!
10. Ha mindenütt az örömet terjeszted, biztos lehetsz abban, hogy magad is rátalálsz.!
Szőllősi Árpád: A szeretet
A szeretet:
hosszútűrő, kegyes,
nem irigykedik,
nem kérkedik,
nem fuvalkodik fel,
nem cselekszik éktelenül,
nem keresi a maga hasznát,
nem gerjed haragra,
nem rója fel a gonoszt,
nem örül a hamisságnak,
de együtt örül az igazsággal.
Mindent elfedez,
mindent hiszen,
mindent remél,
mindent eltűr,
soha el nem fogy.
A lélek gyümölcse: szeretet
Az öröm: az ujjongó szeretet
A béke: a szeretet nyugalma
A béketűrés: a háborítatlan szeretet
A szívesség: az udvarias szeretet
A jóság: a munkálkodó szeretet
A hűség: a kitartó szeretet
A szelídség: a fegyelmezett szeretet
A mértékletesség: az önuralmat gyakorló szeretet.