Home Intézmények Szociális Alapszolgáltató Központ Törödjünk egészségünkkel
Az egészséges táplálkozás néhány fontos alapelve
(a teljesség igénye nélkül)
1. Minél több zöldséget és gyümölcsöt, s minél kevesebb édességet (cukorkát, csokoládét, édes kekszeket, süteményeket, fagyit stb.) fogyasszunk! Naponta együnk néhány szem olajos magot (dió, mogyoró, mandula).
2. Fehér kenyér helyett fogyasszunk barna kenyeret (rozskenyeret, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret)! A fehér lisztből készült ételeket hagyjuk ki az étrendünkből!
3. Minden étkezésnél az első falat nyers gyümölcs vagy zöldség legyen!
4. Naponta ötször étkezzünk, s az étkezések között ne nassoljunk! Figyeljünk az ételek helyes társítására.
5. Este 6 óra után - ha csak megoldható - ne együnk már semmit!
6. Ne fogyasszunk üdítő italokat, helyette igyunk vizet vagy különféle gyógy- illetve gyümölcs teákat.
7. Figyeljünk a vízivás szabályaira:
- reggel, felkeléskor igyunk egy pohár vizet (legjobb lenne fél liter langyos vízzel kezdeni a napot)
- étkezés alatt soha ne fogyasszunk vizet, folyadékot
- étkezés előtt fél órával igyunk vizet, majd az étkezés befejezése után
40 perc elteltével
- naponta legalább 2 liter vizet igyunk meg, óránként, kétóránként igyunk. Ideális a testsúlyunk alapján megszabni az adagot: minden 10 kg után fél liter, 50 kg testsúly esetén 2.5 liter víz a napi optimális adag.
Jó étvágyat! Jó egészséget!
Az egészséges táplálkozás néhány fontos alapelve
(a teljesség igénye nélkül)
1. Minél több zöldséget és gyümölcsöt, s minél kevesebb édességet (cukorkát, csokoládét, édes kekszeket, süteményeket, fagyit stb.) fogyasszunk! Naponta fogyasszunk néhány szem olajos magot (dió, mogyoró, mandula).
2. Fehér kenyér helyett fogyasszunk barna kenyeret (rozskenyeret, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret)! A fehér lisztből készült ételeket hagyjuk ki az étrendből!
3. Minden étkezésnél az első falat nyers gyümölcs vagy zöldség legyen!
4. Naponta ötször étkezzünk, s az étkezések között ne nassoljunk! Figyeljünk az ételek helyes társítására!
5. Este 6 óra után - ha csak megoldható - ne együnk már semmit!
6. Ne fogyasszunk üdítő italokat, helyette igyunk vizet vagy különféle teákat.
7. Figyeljünk a vízivás szabályaira:
- reggel, felkeléskor igyunk legalább egy pohár vizet
(legjobb lenne fél liter langyos vízzel kezdeni a napot)
- étkezés alatt soha ne fogyasszunk vizet, folyadékot
- étkezés előtt fél órával igyunk vizet, majd az étkezés befejezése után 40 perc elteltével
- naponta legalább 2 liter vizet igyunk meg, óránként, kétóránként igyunk. (Ideális a testsúly alapján megszabni a mértéket: minden 10 kg után fél liter, 50 kg-os testsúly esetén 2.5 liter víz.)
Jó étvágyat! Jó egészséget!
Törődjünk egészségünkkel!
Téli vitamin- és ásványi anyag források, gyógyító ételek – a teljesség igénye nélkül
Alma: Nyersen szomjoltó, étvágyjavító, gyümölcssaláták tartozéka. Erősíti az immunrendszert és a keringést, védi a szívet, tisztítja a beleket, méregteleníti az emésztőrendszert, mérsékli a magas vérnyomást, a vérzsírokat és az érelmeszesedés ütemét, csökkenti a fogínyvérzést. Tele van vitaminnal, viszont nagyon kevés kalóriát tartalmaz. Ennek köszönhetően egész évben remek karcsúsító fogásokat készíthetünk belőle. Aki naponta elrágcsál egy almát, az a fogainak is jót tesz: erősíti a fogínyt, a gyümölcsben lévő oxálsav pedig fehéríti a fogakat.
Fokhagyma: Segíti a méregtelenítést. Fertőtlenítő, vírus- és baktériumölő, tele van C-vitaminnal, szelénnel és kénnel. A felsorolt anyagok mindegyike tökéletesebbé teszi arcbőrünket.
Káposzta: C-, B1- és B2 vitamint tartalmaz. (A savanyú káposzta nyersen fogyasztva szinte a teljes C-vitamin tartalmát megőrzi.) Gyomor- és bélrendszeri gyulladás, fekély jó gyógyszere, az izületi gyulladást csökkenti.
Sárgarépa: Jelentős vitaminforrás. Karotint, szénhidrátot, B- és C vitamint tartalmaz. Nyersen fogyasztva főként gyermekeknek értékes és tápláló kiegészítő étel.
Torma: Eredetileg gyógynövényként termesztették. Reszelt gyökerét minden nap ehetjük: étvágygerjesztő, emésztést elősegítő, gyomorjavító, fokozza az anyagcserét, elősegíti a vizelet kiválasztást, a vérkeringést is előnyösen befolyásolja, s kitűnő gyulladáscsökkentő hatású izületi bántalom esetén. Várandós anyák, vesebetegek nagy mennyiségben ne fogyasszák. Gyermekek reszelt almával keverten szeretik.
Vöröshagyma: Illóolajat, B- és C vitamint tartalmaz. Baktériumölő hatása van, ezért a meghűléses időkben a fertőzések megelőzésére is használták. Étvágyhozó, antibakteriális, különösen influenza, meghűlés, légcsőhurut esetén hatásos. Fokozza az emésztőnedvek elválasztását, hígítja a vért, gyulladáscsökkentő hatása is van. Bélféregűzésre, vizelethajtásra, illetve vércukor csökkentésére is használják. Szoptatós anyák kerüljék az erősen hagymás ételek fogyasztását, mert az illóolaj aromák átmennek a tejbe.
Forrás: Bártfai Laci bácsi : Gyógyító ételek – VAGABUND KIADÓ, 2010.
Törődjünk egészségünkkel!
A snidling
Már az ókori Rómában is ismerték és szerették a snidlinget, és azóta is a legszalonképesebb hagymaként emlegetik szelíd, mégis jellegzetes, kellemes íze miatt. Nem csoda, hogy ma is népszerű fűszernövény, amely még egy napos konyhaablakban is jól érzi magát.
Miért együk? Mint a többi hagyma, a snidling is a benne lévő kénvegyületeknek köszönheti csípős ízét és baktériumölő hatását. Jó kalciumforrás, erősíti a körmöket, és egyes vélemények szerint a fogaink állapotán is javíthat. Általános közérzetünkre is kitűnő hatással van.
Hogy készítsük el? Természetesen frissen a legfinomabb (bár a fagyasztott és a szárított formáját is érdemes használni), de mindig csak a már készre főzött ételhez adjuk, illetve hideg ételekhez keverjük, apróra vágva. Vajas kenyérre szórva a legfinomabb. Tojásos ételekbe jól illik. A joghurtos salátaönteteket feldobja. Különleges francia fűszerkeveréket kapunk, ha turbolyával, tárkonnyal és petrezselyemmel keverjük. Sajtokhoz is adhatjuk, különösen gomolyával, friss sajttal vagy túróval ízletes. Lilás virágaival salátákat, szendvicseket is díszíthetünk, mert ugyanolyan finomak, mint a hengeres, zöld levelek.
Forrás: PRAKTIKA, 2008/06
Megjegyzés: Ha a boltban vásárolt cserepes snidling töveit szétszedi, a növény tovább szaporodik a szabadföldön, s majd ősszel beviheti a lakásba további fogyasztásra. Magról is szaporítható.
Más ötlet: Ha korán akar zöldhagymát és zöldborsót enni, a fagyok elmúltával, minél előbb ültesse el a dughagymákat, illetve a borsómagot!
Jó étvágyat! Jó egészséget!