Home Intézmények Szociális Alapszolgáltató Központ Egészségünk titkai
Törődjünk egészségünkkel! - Egészségünk titkai
A fenti témakörökben egy klubfoglalkozást indítottunk a SZAK-ban szerda délelőttönként. Szakemberek előadásait hallgatjuk meg hangfelvételről. A meghallgatott előadások lényegéről feljegyzés készítünk. Egy-egy előadásról készült feljegyzés terjedelme kb. egy-két A-4-es gépelt oldal, amely bárki számára megvásárolható a SZAK-ban önköltségi áron, oldalanként 10 forintért. Az eddig meghallgatott előadások témái:
- A gabonafélék hatásai szervezetünkre
- Háború a testben – Az immunrendszer működése
- Az egészséges bélflóra jelentősége
- A szabályozás mesterei (nyomelemek, vitaminok)
- Ideális ételtársítások
- Hogyan állítsuk össze étrendünket?
- Az életmód változtatás alapelvei és lépcsőfokai
(A Szak elérhetőségeit megtalálja a 2111. Szada c. lap információs rovatában.)
Pálinkás Ibolya
Egészségünk titkai
A gabonafélék hatásai szervezetünkre
Mindennapi kenyerünk
A legszegényebb időszakokban kenyéren és vízen éltek az emberek. A kenyér tehát jelentős táplálék. Mindennapi kenyerünk és fő eledeleink gabonafélékből készülnek. Tehát nem mindegy, hogy a naponta fogyasztott ételek egészségünket, immunrendszerünk erősödését, szinten tartását szolgálják, vagy az immunrendszer legyöngítéséhez, elviselhető vagy halálos betegségek kialakulásához vezetnek.
Ha - szükség helyzetben - semmi mást nem ennénk, csak a különféle gabonákat párosítjuk és változatosan táplálkozunk velük, még a hiánybetegségek is kivédhetők lennének. Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag alapanyagok tehát: a teljes kiőrlésű búza, rozs, zab, árpa, barna rizs, köles, kukorica, hajdina. Mi a probléma mégis a mindennapi táplálkozásunkkal? Magyarországon sajnos elterjedt a fehér liszt fogyasztása: a lisztek 95 %-a fehér liszt, vagyis az ásványi anyagoktól, a vitaminoktól, az antioxidánsoktól nagyrészt megfosztott termék, amelynek értékes részeit az állatok takarmányozására használják.
A lakosság nagy többsége csak ebből a „klasszikus” búzalisztből készült termékeket fogyasztja, s ez nagy veszélyt jelent, mert a jól ismert fehér búzalisztből készült termékek nem alkalmasak a gyermekek egészséges táplálkozásának biztosítására, sem az egészség fenntartására. Már gyermekkorban elromlik az egészség megalapozása, s folytatódik ez a helytelen táplálkozás - sokak számára - az egész életen át. Szépek, tetszetősek, kívánatosak ezek az ételek a szemnek és az ízlelő bimbóknak, de a gyomor és a szervezet nem ezt nézi.
Újabb probléma egyre több család számára gyermekeik lisztérzé-kenysége, melynek oka nagy valószínűséggel az, hogy nem az eredeti búzafajtákat termeljük, hanem többszörösen nemesített, módosított egyedeket. Az emberi szervezet nem képes a génmódosításra, ezért a sokszor nemesített búza fogyasztása allergiás folyamatokat indíthat el.
Nem lenne baj, ha csak néha ennénk ezekből az egészségtelen, fehér búzalisztből készült termékekből. Sajnos azonban a fehér liszt Magyarországon a gyermekek, felnőttek és idősek fő eledele. A lakosság átlagos kenyérfogyasztása napi 25-30 dkg, s ezen belül a felnőtt emberé 40-50 dkg. Ezen felül fogyasztjuk – szinte naponta többször is - az egyéb, egészségre károsan ható ételeket: fehér lisztből főtt és sült tésztákat, édesipari és cukrászati termékeket, kekszeket, házilag készült süteményeket. (Külön fejezetet érdemel a túlzott cukor fogyasztás!)
Nemcsak az a baj a fehér liszttel, hogy kivonták belőle az értékes táp- és rostanyagokat, hanem az is, hogy a mai kenyér székrekedést okoz: a bélben nyúlós, csirizes masszát képez, megnehezítve az emésztést. Arról nem is beszélve, hogy túltápláltsághoz (elhízáshoz) vezet, mert üres, haszontalan kalóriákat visz be a szervezetbe. Ugyanakkor hiányállapotokat idéz elő, illetve mentális-, idegrendszeri-, viselkedési problémákat okozhat. Ha e helytelen táplálkozás még stresszel is párosul, hosszú távon még a hormonháztartást is megzavarhatja. A vastagbél-rák egyik okozója a fehér lisztben gazdag táplálkozás.
A szakemberek véleménye szerint minden fehér lisztet tartalmazó zacskón és zömében fehér lisztből készült élelmiszeripari terméken fel kellene tüntetni: „Ez a termék káros az Ön egészségére!”
A fenti problémákról a szakemberek tudományos vándorgyűléseket, konferenciákat rendeznek, de társadalmi méretekben változás nem várható a piaci-, a profit-, a kereskedelmi-, sőt – alkalomszerűen – a politikai érdekek miatt. Ezért mindenki egyedül kénytelen dönteni saját és családtagjai egészsége felől!
Az emberek többsége általában azzal is érvel a fehér lisztekből készült ételek mellett, hogy olcsóbb, mint az egészséges, teljes kiőrlésű lisztekből készült termékek. Ez egyáltalán nem felel meg a valóságnak! Ugyanis a fehér kenyér vagy abból készült tészta még a gyomrában van, még emésztődik, de már éhes tőle az ember. Míg a rostban gazdag, teljes kiőrlésű lisztből vagy egyéb gabonából készült étel már kiürült a gyomorból, de még nincs éhségérzet, mert teltségérzetet ad. (Sőt a bélrenyheséget, székrekedést is kezeli, s nem okoz túlsúlyt.) Tehát kevesebbet kell belőle fogyasztani, s nem kell a nassoláson törni a fejünket. Mennyiségi helyett minőségi táplálékot ad.
Mi válik tehát a javunkra? A klasszikus búzából készült fehér liszt fogyasztásának mérséklése, majd teljes elhagyása az étrendünkből. Helyette a többi gabonaféle előnyben részesítése és változatos fogyasztása: teljes őrlésű lisztek, durumbúza, tönkölybúza, rozs, zab, árpa, köles, kukorica, hajdina. Fehér rizs helyett barna rizs fogyasztása.
Az egészségünkre jótékonyan ható gabonafélék:
- Rozs: A búzához képest kisebb a fehérjetartalma, és bár ugyanazokat a fehérjéket tartalmazza, de másmilyen arányban, így jobb a minősége. Minél többször vásároljon rozskenyeret. Próbálja ki a fehér lisztet rozsliszttel keverve pl. nokedli készítésére.
- Árpa: A hántolt árpa (gersli) méregtelenítő, fogvédő, koleszterin csökkentő. Segít egyes bőrbetegségek gyógyulásában. Sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Lábadozóknak, kimerültségnél és fokozott stressz esetén különösen ajánlott. A belek és a kiválasztó szervek gyulladásait nagymértékben gyógyítja. Nagyon jó nyári étel, mert hűti a szervezetet Próbálja ki rizs helyett a töltött káposztába. A koffeinmentes Zamat, illetve Családi kávé alkotóelemei között van a pörkölt árpa és a pörkölt rozs. Ezek a kávék tejeskávé készítéséhez is használhatók.
- Tönkölybúza: A búza egyik fajtája, amely könnyen emészthető, foszforban, káliumban és vasban igen gazdag. Nyugtató hatású, izületi bántalmakra is hat. Külső pelyvarétege képes megvédeni a búzaszemet a légköri szennyeződésektől.
- Durumbúza: A mediterrán éghajlaton leggyakrabban termesztett búzafaj. Fehérjékben gazdag, értékes búzafajta. Lisztje nagyon jól tapad, ezért tojás felhasználása nélkül is kitűnő főtt tészta készíthető belőle.
- Kukorica: többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek csökkentik a szívinfarktus kockázatát. Lisztje rendszeres használatával csökkenthető a fogszuvasodás. Nagy mennyiségben találhatók benne a rák kialakulását gátló ún. „protoáz inhibitorok”.
- Köles: a többi gabonával változatosan fogyasztva, teljes értékű fehérjét tartalmaz, lúgosítja a szervezetet. A kölest tészta helyett levesekbe is belefőzheti, zöldség ételekben, töltött káposztában, töltött paprikában rizs helyett alkalmazható.
- Zab: Fogyasztása által erősödik az immunrendszer¸ csökken a fáradékonyság, regenerálja az idegeket, pezsdíti az egész idegrendszert. Nyálkaképző anyaga védi a gyomorfalat és a patkóbél felszínét is. Könnyen emészthető. Melegítő hatású gabona. Rostanyagai csökkentik a vér káros koleszterinszintjét, a vérnyomást. Rendszeres fogyasztása viszonylag hamar megszünteti a vérszegénységet, jódtartalma segíti a pajzsmirigy működését, sziliciumtartalma fénylővé teszi a szemet és a hajat. Enyhe hashajtó hatású. Rugalmas rostanyaga eltávolítja az epesavat. Zabpehely, zabpehelyliszt, zabkorpa formájában vásárolható. Tejbegríz főzésekor a darába tegyen zabkorpát! Rétes készítéséhez a töltelék alá szórjon zabkorpát.
- Hajdina: Kálcium-, foszfor- és káliumtartalma jelentős, antioxidáns. Védi a szívet és az érrendszert. Javulást eredményez érrendszeri betegségeknél, magas vérnyomás, depresszió esetén. Enyhe nyugtató és serkentő hatást is kifejt. A szervezetet melegítő, az emésztési bántalmakra jótékony hatású. Védelmet nyújt a rákkeltő anyagok ellen is. A főzés előtt le kell forrázni! Lisztjét keverheti más lisztekkel.
A köles, a hajdina és a zab rendszeres fogyasztása erősíti az immun-rendszert.
Figyelem! Fontos a táplálkozási alapelvek ismerete! Pl. búzakorpát csak liszttel együtt fogyasszunk. A gyermekek zabkorpát egyáltalán ne egyenek, búzakorpából is csak keveset. Viszont az időseknek nagyon ajánlott mindkettő. Másképpen reagál ezekre a gyermek, mint az idős ember szervezete a felszívódást tekintve. Mindig, de rostokban gazdag táplálkozás esetén (hasznos gabonák, zöldség, gyümölcs) fokozottan kell ügyelni a víz megfelelő mennyiségű fogyasztására. Kenyér vásárlásakor ügyeljen a megnevezésekre: rozsos kenyér helyett rozs kenyeret keressen. A házi jellegű kenyér nem házikenyér! Keressen megbízható beszerzési helyeket.
Jó étvágyat! Jó egészséget!
Felhasznált információk és irodalom:
- Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök előadásai hangfelvételről
- Nagy Zsuzsa: Legyen néktek eledelül – IV. rész: Kenyerek és pogácsák
Oltalom Alapítvány 2006.
Készítette: Pálinkás Ibolya Tábor Alapítvány, 2011.
Egészségünk titkai
Háború a testben –
Az immunrendszer működése
Az immunrendszer a szervezet védelmi rendszere, melynek 70-80 %-a a belekben helyezkedik el. Ha a bélrendszer egészséges, nagy az esél arra, hogy az immunrendszer erős. Ha a bélrendszer beteg, helyre kell állítani a bélflórát, egyébként nem várható, hogy az immunrendszer betöltse védelmi feladatát. Egy kínai közmondás szerint „a halál a belekben lakozik”. Ezek szerint az élet is. Tehát az immunrendszer részben táplálkozásfüggő. Elenyésző a született immun gyenge emberek száma. Magyarországon nagy tömegek – az immun gyengék 99%-a – életmód alapon gyengítette le, tette tönkre immun rendszerét. Ez bizonyos szempontból jó hír: ugyanis ki-ki saját maga orvosa lehet, ha jó döntést hoz a táplálkozására és az életmódjára vonatkozóan.
A jó immunrendszer harmonikusan működik. Egy feladatra számtalan megoldást tud, s a pillanat töredéke alatt a leghatékonyabbat választja. Minden immunsejt tud a másikról. Egyszerre több tízezer féle feladaton dolgoznak. Több millió információ áramlik az emberi szervezetben másodpercenként. Az immunrendszer tíz millióféle antigént képes felismerni a pillanat töredéke alatt: Ki az? Mit akar? Hova megy? Feltartóztatja a rosszat, illetve tovább engedi a jót. Bonyolult és csodálatos mechanizmus. Valóságos csoda az emberi test!
Az „immun-rendőrség” a „kirakat-elmélet” alapján dolgozik. Minden sejt köteles az „immun-rendőrség” munkáját azzal könnyíteni, hogy kiplakátolja az ablakára: ki ő? A jól működő immunsejtek hármas feladatot látnak el: a szervezetbe betolakodó vagy ott kialakult idegen sejteket felismerik, elpusztítják és eltávolítják. Jó immunrendszer esetén a sejtek nem hazudhatnak. A gyönge immunrendszerben viszont korrupció van: az immunrendszer lefizetett rendőrei etikátlanok: nem végzik el a fenti feladatokat, sőt részt vesznek az ellenség romboló munkájában. Pl. minden ember szervezetében folyamatosan képződnek a ráksejtek, de ettől nem leszünk rákbetegek. Az immunsejtek ugyanis folyamatosan monitorozzák, megjelölik, elpusztítják és elszállítják a ráksejteket. A ráksejt célja, hogy a jelölését (ami számára a halált jelenti) leradírozza. Képes rá, leveti a halálos címkéjét s átragasztja az egészséges sejtre, tehát az egészséges pusztul el a ráksejt helyett. A ráksejt véralvadást imitál önmaga körül, ezáltal a jelölése füstös, homályos lesz, ilyenformán is védi magát.
Az immunrendszer korrupciója az életmóddal befolyásolható. Ne gátoljuk, hanem segítsük az immunrendszer optimális működését. Fontoljuk meg az alábbi tényezőket, s változtassunk, ha szükséges.
1./ A nagy mennyiségben fogyasztott olaj, állati zsiradék, cukor és fehér liszt gátolja az immunrendszer működését.
2./ Beteg bélrendszer esetén nincs optimális immunrendszer! Célszerű béltisztító kúrákat végezni ilyen esetben. A böjt is hatásos lehet.
A rostban szegény táplálékok hirtelen vércukor emelkedést eredményeznek, gyöngítik az immunrendszert is. A rostban gazdag ételek fogyasztása nagyon fontos: stimulálják az immun rendszert. Ezekből több vitamin és ásványi anyag szívódik fel, egyenletes elosztásban, lassabban.
3./ Az állati termékek (hús, tej- és tejtermékek, sajt, tojás) és a növényvédő szerek gyengítik az immunrendszert. Részesítsük előnyben a növényi alapú táplálkozást, ezen belül is a bio élelmiszereket.
4./ Az erős, fűszeres, zsíros, nehéz főtt ételektől az immunrendszer teljesen megbénul! Vacsorára egyáltalán ne fogyasszunk ilyeneket. Sőt az ilyen ebéd utáni pihenés is ugyanazt váltja ki! A hasnyálmirigy, a gyomor és a bélrendszer károsodik mély alvás esetén, ha megterhelt gyomorral feküdtünk le. Étkezés után inkább sétáljunk egyet!
5./ A váltóvizes fürdők, a szauna 10-10 %-kal növelik az immunsejtek működését.
6./ A negatív stressz immun gyöngítő tényező. Viszont a pozitív érzelmek (öröm, szeretet, békesség, kiegyensúlyozottság stb.) erősítően hatnak.
7./ A nagy mennyiségű ételadagok helyett a táplálékbevitel általános csökkentése igen hasznos! Sohase bánd, ha kevesebbet ettél!
Részesítsük előnyben a nyers salátákat, gyümölcsöket, frissen préselt leveket: ezek fitoaktív anyagok, megszüntetik a hiány betegségeket.
Ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre! Egy felnőtt ember napi adagja 2 liter tiszta víz, amit célszerű lenne délután 5 óráig elfogyasztani.
8./ Az éjfél előtti és a hajnal előtti alvás gyors immunműködést segít elő. Az éjszakába menő krimik helyett inkább időben feküdjünk le.
Felhasznált információk:
- Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök előadásai hangfelvételről
Készítette: Pálinkás Ibolya Tábor Alapítvány, 2011.
Egészségünk titkai
Az egészséges bélflóra jelentősége
Idegrendszeri- és mentális állapotunkat, az agy működését és az öregedési folyamatokat a bélműködésünk befolyásolja. Étrendünkkel tehát még a genetikai adottságunkat, a DNS állományunkat is befolyásolhatjuk.
Életünket a mikrobák, baktériumok határozzák meg, melyek között van néhány hasznos faj, nemzetség, törzs. (A bélben 500 különféle mikrobafaj van. Egy egészséges emberben 1.5 kg a bélflóra.) Fontos ismernünk néhány alapfogalmat e témában.
- Probiotikum: humánbarát bélbaktérium törzsek összessége = többféle hasznos bélbaktérium. Csak a bélben emésztődik, nem pusztul el a gyomorban, túljut, meg tud tapadni.
- Prebiotikum: nem élő sejt, hanem az élő sejt tápláléka, ROSTANYAG! (Hagymafélék, fokhagyma, csicsóka, articsóka, a búza rostanyagai, zabpehely, hüvelyesek. Pprobiotikus natúr joghurtok, tejfel, túró – amennyiben nem fertőzött tejből készültek. Minden gyümölcs tartalmaz valamennyi prebiotikumot.)
- Szimbiotikumok: olyan anyagok és termékek, amelyekben a probiotikumok és a prebiotikumok a leghatékonyabban tudnak érvényesülni.
- Kolonizáció: folyamat, amelyben az egészséges bélflóra kialakul, vagyis a probiotikum a szervezeten átjut és kolonizálódik, csoportokat alkot a vékonybélben. Ennek két lépcsőfoka van: 1. eljutni a célig, 2. megtapadni, biztosítani a megmaradást. A kolonizáció a születéskor kezdődik, s az anyatejes táplálás esetén kialakul. Az anyatejes táplálás egészséges bélrendszert alakít ki, mivel az anyatej 130 féle prebiotikumot tartalmaz. A tápszer savasít.
A bélbaktériumok feladatai:
1./ A bélrendszeri immunitás fenntartása. Immunrendszerünk 70-80 %-a a bélben helyezkedik el.
2./ Vitamin szintézis. A vitaminok felszívódnak, ha jó a kolonizáció. Ezért minél több hasznos anyaggal kell táplálkoznunk, s egészséges életvitelt kell folytatnunk.
3./ Antibiotikus hatás.
Majdnem minden betegség a bélből, a rossz bélflórából származik:
- A vastagbél rák megelőzője az egész bélflóra. A rákos bélflóra toxinokat, mérgező anyagokat termel.
- gyulladásos bélbetegségek
- Az ekcéma visszaszorul, ha a bélflóra egészséges.
- Az egészséges bélflóra képzi a rövid szénláncú zsírsavakat, amelyek segítenek az elhízás elkerülésében.
- A koleszterincsökkentő mechanizmus alapja is az egészséges bélflóra.
- A krón betegség egy autoimmun folyamat: a bélflóra elfajul és megtámadja a szervezetet.
- Az izületi problémák, a beteg szív- és érrendszerei folyamatok hátterében is a rossz bélflóra áll. Stb.
A bélrendszer, bélflóra jó esetben a szénhidrátokat erjeszti, a fehérjéket rothasztja. Gyakori, hogy ez a működési rend felbomlik sőt a gyomorban kezdődik el. Ennek okai:
- különféle gyógyszerek, antibiotikumok
- vírusos, bakteriális fertőzések
- sebészeti műtétek, hasnyálmirigy gyulladás
- helytelen étrend: a fehérjebevitelen belül magas az állati termékek
fogyasztása. 50-50 % legyen a növényi- állati eredetű fehérjék bevitele.
- sok zsiradék , sok hozzáadott cukor, kevés összetett szénhidrát
- dohányzás, alkoholfogyasztás
- nagyon erős stressz hatások
A felbomlott egyensúly helyreállítása:
- minél több bioaktív anyag bevitele: növényi alapú étkezés
- a betegségek természetes úton kezelése, ha még lehet
- a lúgosító étrend biztosítása: minél kevesebb cukor, csokoládé
- fő étkezéskor ne legyen sütemény, édesség!
- súlyos esetekben tisztító kúra, léböjt, néhány napos koplalás
Havi egy-két napi böjt segít a jól működő egyensúly fenntartásában.
Felhasznált információk:
- Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök előadásai hangfelvételről
Készítette: Pálinkás Ibolya Tábor Alapítvány, 2011.