Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Keress a Facebookon

Hirdetés
Hirdetés

Egészségünk titkai

Törődjünk egészségünkkel! - Egészségünk titkai 

A fenti témakörökben egy klubfoglalkozást indítottunk a SZAK-ban  szerda délelőttönként.  Szakemberek előadásait hallgatjuk meg hangfelvételről. A meghallgatott előadások lényegéről feljegyzés készítünk. Egy-egy előadásról készült feljegyzés terjedelme kb. egy-két A-4-es gépelt oldal, amely bárki számára  megvásárolható a SZAK-ban  önköltségi áron, oldalanként 10 forintért. Az eddig meghallgatott előadások  témái:
-  A gabonafélék hatásai szervezetünkre
-  Háború a testben – Az immunrendszer működése
-  Az egészséges bélflóra jelentősége
-  A szabályozás mesterei   (nyomelemek, vitaminok)
-  Ideális ételtársítások
-  Hogyan állítsuk össze étrendünket?
-  Az életmód változtatás alapelvei és lépcsőfokai

(A Szak elérhetőségeit megtalálja  a 2111. Szada c. lap információs rovatában.)
                                                                                                                 Pálinkás Ibolya




Egészségünk titkai
 A gabonafélék hatásai szervezetünkre
 Mindennapi kenyerünk


A legszegényebb időszakokban kenyéren és vízen éltek az emberek. A kenyér tehát jelentős táplálék. Mindennapi kenyerünk  és fő eledeleink gabonafélékből készülnek. Tehát  nem mindegy, hogy a naponta fogyasztott ételek  egészségünket, immunrendszerünk erősödését, szinten tartását szolgálják, vagy az immunrendszer legyöngítéséhez, elviselhető vagy halálos betegségek kialakulásához vezetnek. 

Ha - szükség helyzetben - semmi mást nem ennénk, csak a különféle gabonákat párosítjuk és változatosan táplálkozunk velük,  még a hiánybetegségek is  kivédhetők lennének. Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag alapanyagok tehát: a teljes kiőrlésű búza, rozs,  zab,  árpa, barna rizs, köles,  kukorica, hajdina. Mi a probléma mégis a mindennapi táplálkozásunkkal?  Magyarországon sajnos elterjedt a fehér liszt fogyasztása: a lisztek 95 %-a fehér liszt, vagyis az ásványi anyagoktól,  a vitaminoktól, az antioxidánsoktól  nagyrészt megfosztott termék, amelynek értékes részeit az állatok takarmányozására használják. 

A lakosság nagy többsége csak ebből a „klasszikus” búzalisztből készült termékeket fogyasztja, s ez nagy veszélyt jelent, mert a jól ismert fehér búzalisztből  készült termékek nem alkalmasak a  gyermekek egészséges táplálkozásának biztosítására, sem az egészség fenntartására. Már gyermekkorban elromlik az egészség megalapozása, s folytatódik ez a helytelen táplálkozás - sokak számára - az egész életen át. Szépek, tetszetősek, kívánatosak ezek az ételek a szemnek és az ízlelő bimbóknak, de a gyomor és a szervezet nem ezt nézi. 

Újabb probléma   egyre több család számára gyermekeik lisztérzé-kenysége, melynek oka nagy valószínűséggel az, hogy nem az eredeti búzafajtákat termeljük, hanem többszörösen nemesített, módosított egyedeket.  Az emberi szervezet nem képes a génmódosításra,  ezért a sokszor nemesített búza fogyasztása allergiás folyamatokat indíthat el.
Nem lenne baj, ha csak néha ennénk  ezekből az egészségtelen, fehér búzalisztből készült termékekből. Sajnos azonban a fehér liszt Magyarországon a gyermekek, felnőttek és idősek  fő eledele. A lakosság átlagos kenyérfogyasztása  napi 25-30 dkg, s ezen belül a felnőtt emberé 40-50 dkg. Ezen felül fogyasztjuk – szinte naponta többször is - az egyéb, egészségre károsan ható ételeket: fehér lisztből  főtt és sült tésztákat, édesipari és cukrászati termékeket, kekszeket, házilag készült süteményeket.  (Külön fejezetet érdemel a túlzott cukor fogyasztás!)

Nemcsak az a baj a fehér liszttel, hogy kivonták belőle az értékes táp- és rostanyagokat,  hanem az is, hogy  a mai kenyér székrekedést okoz: a bélben nyúlós, csirizes masszát képez, megnehezítve az emésztést.  Arról nem is beszélve,  hogy túltápláltsághoz (elhízáshoz) vezet, mert üres, haszontalan kalóriákat visz be a szervezetbe. Ugyanakkor hiányállapotokat idéz elő, illetve  mentális-, idegrendszeri-, viselkedési problémákat okozhat. Ha e helytelen táplálkozás még stresszel is párosul,  hosszú távon még a hormonháztartást is megzavarhatja.  A vastagbél-rák egyik okozója a fehér lisztben gazdag táplálkozás.

A szakemberek véleménye szerint minden fehér lisztet tartalmazó zacskón és zömében fehér lisztből készült élelmiszeripari terméken fel kellene tüntetni: „Ez a termék káros az Ön egészségére!”

A fenti problémákról a szakemberek tudományos vándorgyűléseket, konferenciákat  rendeznek, de társadalmi méretekben változás nem várható a piaci-,  a profit-,  a kereskedelmi-, sőt – alkalomszerűen – a politikai  érdekek miatt. Ezért mindenki  egyedül kénytelen dönteni saját és családtagjai  egészsége felől!

Az emberek többsége általában azzal is érvel a fehér lisztekből készült ételek mellett, hogy olcsóbb, mint az egészséges, teljes kiőrlésű lisztekből  készült termékek. Ez egyáltalán nem felel meg a valóságnak!  Ugyanis a fehér kenyér vagy abból készült tészta még a gyomrában van, még emésztődik, de már éhes  tőle az ember. Míg a rostban gazdag, teljes kiőrlésű lisztből vagy egyéb gabonából készült étel már kiürült a gyomorból, de  még nincs éhségérzet, mert teltségérzetet ad. (Sőt a bélrenyheséget, székrekedést is kezeli, s nem okoz túlsúlyt.) Tehát kevesebbet kell belőle fogyasztani,  s nem kell a nassoláson törni a fejünket.  Mennyiségi helyett minőségi táplálékot ad.
Mi válik tehát a javunkra?  A klasszikus búzából készült fehér liszt fogyasztásának mérséklése, majd teljes elhagyása az étrendünkből. Helyette a többi gabonaféle előnyben részesítése és változatos fogyasztása: teljes őrlésű lisztek, durumbúza, tönkölybúza, rozs, zab, árpa, köles, kukorica,  hajdina.  Fehér rizs helyett barna rizs fogyasztása.

Az egészségünkre jótékonyan ható gabonafélék:

-  Rozs: A búzához képest kisebb a fehérjetartalma, és bár ugyanazokat a fehérjéket tartalmazza, de másmilyen arányban, így jobb a minősége.  Minél többször vásároljon rozskenyeret. Próbálja ki a fehér lisztet rozsliszttel keverve pl. nokedli készítésére.

-  Árpa: A hántolt árpa (gersli)  méregtelenítő, fogvédő, koleszterin csökkentő. Segít egyes bőrbetegségek gyógyulásában. Sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Lábadozóknak, kimerültségnél és fokozott stressz esetén különösen ajánlott. A belek és a kiválasztó szervek gyulladásait nagymértékben gyógyítja. Nagyon jó nyári étel, mert hűti a szervezetet Próbálja ki rizs helyett a töltött káposztába. A koffeinmentes Zamat, illetve Családi  kávé  alkotóelemei között  van a pörkölt árpa és a pörkölt rozs. Ezek a kávék  tejeskávé készítéséhez is használhatók.

- Tönkölybúza: A búza egyik fajtája, amely könnyen emészthető, foszforban, káliumban és vasban igen gazdag. Nyugtató hatású, izületi bántalmakra is hat. Külső pelyvarétege képes megvédeni a búzaszemet a légköri szennyeződésektől.

- Durumbúza: A mediterrán éghajlaton leggyakrabban termesztett búzafaj. Fehérjékben gazdag, értékes búzafajta.  Lisztje nagyon jól tapad, ezért tojás felhasználása nélkül is kitűnő főtt tészta készíthető belőle. 

- Kukorica: többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek csökkentik a szívinfarktus kockázatát. Lisztje rendszeres használatával csökkenthető a fogszuvasodás. Nagy mennyiségben találhatók benne a rák kialakulását gátló ún. „protoáz inhibitorok”.

-  Köles:  a többi gabonával változatosan fogyasztva, teljes értékű fehérjét tartalmaz, lúgosítja a szervezetet.  A kölest tészta helyett levesekbe is belefőzheti, zöldség ételekben, töltött káposztában, töltött paprikában rizs helyett alkalmazható.

-   Zab: Fogyasztása által erősödik az immunrendszer¸ csökken a fáradékonyság,    regenerálja az idegeket, pezsdíti az egész idegrendszert. Nyálkaképző anyaga védi a gyomorfalat és a patkóbél felszínét is. Könnyen emészthető. Melegítő hatású gabona. Rostanyagai csökkentik a vér káros koleszterinszintjét, a vérnyomást.  Rendszeres fogyasztása viszonylag hamar megszünteti a vérszegénységet, jódtartalma segíti a pajzsmirigy működését, sziliciumtartalma fénylővé teszi a szemet és a hajat. Enyhe hashajtó hatású. Rugalmas rostanyaga eltávolítja az epesavat. Zabpehely, zabpehelyliszt, zabkorpa formájában vásárolható. Tejbegríz főzésekor a darába tegyen zabkorpát! Rétes készítéséhez a töltelék alá szórjon zabkorpát.

- Hajdina:   Kálcium-, foszfor- és káliumtartalma jelentős,  antioxidáns. Védi a szívet és az érrendszert. Javulást eredményez érrendszeri betegségeknél, magas vérnyomás,  depresszió esetén. Enyhe nyugtató és serkentő hatást is kifejt. A szervezetet melegítő, az emésztési bántalmakra jótékony hatású.  Védelmet nyújt a rákkeltő anyagok ellen is. A főzés előtt le kell forrázni!  Lisztjét  keverheti más lisztekkel.

A köles, a hajdina és a zab  rendszeres fogyasztása erősíti az immun-rendszert.  

Figyelem!  Fontos a táplálkozási alapelvek ismerete! Pl.  búzakorpát  csak liszttel együtt fogyasszunk. A gyermekek zabkorpát egyáltalán ne egyenek, búzakorpából is csak keveset. Viszont az időseknek nagyon ajánlott mindkettő. Másképpen reagál ezekre a gyermek, mint az idős ember szervezete a felszívódást tekintve. Mindig, de rostokban gazdag táplálkozás esetén (hasznos gabonák, zöldség, gyümölcs) fokozottan kell ügyelni a víz megfelelő mennyiségű fogyasztására. Kenyér vásárlásakor ügyeljen a megnevezésekre: rozsos kenyér helyett rozs kenyeret keressen. A házi jellegű kenyér nem házikenyér!  Keressen megbízható  beszerzési helyeket.
Jó étvágyat! Jó egészséget!
Felhasznált információk és irodalom:
-   Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök  előadásai hangfelvételről
-   Nagy Zsuzsa: Legyen néktek eledelül – IV. rész: Kenyerek és pogácsák
    Oltalom Alapítvány 2006.

Készítette:  Pálinkás Ibolya  Tábor Alapítvány,  2011.




Egészségünk titkai

 Háború a testben –
Az immunrendszer működése
 
Az immunrendszer a szervezet védelmi rendszere, melynek 70-80 %-a a belekben helyezkedik el. Ha a bélrendszer egészséges, nagy az esél arra, hogy  az immunrendszer erős. Ha a bélrendszer beteg,  helyre kell állítani a bélflórát,  egyébként nem várható, hogy az immunrendszer betöltse védelmi feladatát.  Egy kínai közmondás  szerint „a halál  a belekben lakozik”.  Ezek szerint az élet is. Tehát az immunrendszer részben táplálkozásfüggő. Elenyésző a született immun gyenge emberek száma.  Magyarországon nagy tömegek – az immun gyengék 99%-a – életmód alapon  gyengítette le, tette tönkre immun rendszerét. Ez bizonyos szempontból jó hír: ugyanis ki-ki saját maga orvosa  lehet, ha jó döntést hoz a táplálkozására és az életmódjára vonatkozóan.

A jó  immunrendszer  harmonikusan működik. Egy feladatra számtalan megoldást tud, s a pillanat töredéke alatt a leghatékonyabbat választja.  Minden immunsejt tud a másikról.  Egyszerre több tízezer féle feladaton dolgoznak.  Több millió információ áramlik az emberi szervezetben másodpercenként.  Az immunrendszer tíz millióféle antigént képes felismerni a pillanat töredéke alatt: Ki az? Mit akar? Hova megy?  Feltartóztatja a rosszat, illetve tovább engedi a jót. Bonyolult és csodálatos mechanizmus. Valóságos csoda az emberi test! 

Az „immun-rendőrség” a „kirakat-elmélet” alapján dolgozik. Minden sejt köteles az „immun-rendőrség” munkáját azzal könnyíteni, hogy kiplakátolja az ablakára: ki ő?  A jól működő  immunsejtek hármas feladatot látnak el: a szervezetbe betolakodó vagy ott kialakult idegen sejteket felismerik, elpusztítják és eltávolítják. Jó immunrendszer esetén a sejtek nem hazudhatnak.  A gyönge immunrendszerben viszont korrupció van: az immunrendszer lefizetett rendőrei etikátlanok:  nem végzik el a fenti feladatokat, sőt részt vesznek az ellenség romboló munkájában.  Pl. minden ember szervezetében folyamatosan képződnek a ráksejtek, de ettől nem leszünk rákbetegek. Az immunsejtek ugyanis folyamatosan monitorozzák, megjelölik, elpusztítják és elszállítják a ráksejteket. A ráksejt célja, hogy a jelölését (ami számára a halált jelenti) leradírozza. Képes rá, leveti a halálos címkéjét s átragasztja az egészséges sejtre, tehát az egészséges pusztul el a ráksejt helyett.   A ráksejt véralvadást imitál önmaga körül, ezáltal a jelölése füstös, homályos lesz, ilyenformán is védi magát.

Az immunrendszer korrupciója  az életmóddal befolyásolható.  Ne gátoljuk, hanem segítsük az immunrendszer optimális működését. Fontoljuk meg az alábbi tényezőket, s változtassunk, ha szükséges.
1./ A nagy mennyiségben fogyasztott olaj, állati zsiradék, cukor és fehér liszt gátolja az  immunrendszer  működését.
2./ Beteg bélrendszer esetén nincs optimális immunrendszer!  Célszerű béltisztító kúrákat végezni ilyen esetben.  A böjt is hatásos lehet.
A rostban szegény táplálékok hirtelen vércukor emelkedést eredményeznek, gyöngítik az immunrendszert is.  A rostban gazdag ételek fogyasztása nagyon fontos: stimulálják az immun rendszert.  Ezekből több vitamin és ásványi anyag szívódik fel, egyenletes elosztásban, lassabban.
3./ Az állati termékek (hús, tej- és tejtermékek, sajt, tojás)  és a növényvédő szerek  gyengítik az immunrendszert.  Részesítsük előnyben a növényi alapú táplálkozást, ezen belül is a bio élelmiszereket.
4./ Az erős, fűszeres, zsíros, nehéz főtt ételektől az immunrendszer teljesen megbénul!  Vacsorára egyáltalán ne fogyasszunk ilyeneket. Sőt  az ilyen ebéd utáni  pihenés  is  ugyanazt váltja ki!  A hasnyálmirigy, a gyomor és a bélrendszer károsodik  mély alvás esetén, ha megterhelt gyomorral feküdtünk le.  Étkezés után inkább sétáljunk egyet!
5./ A váltóvizes fürdők, a szauna 10-10 %-kal növelik az immunsejtek működését.
6./ A  negatív stressz  immun gyöngítő tényező. Viszont a pozitív érzelmek  (öröm, szeretet, békesség, kiegyensúlyozottság  stb.)  erősítően hatnak.
7./ A nagy mennyiségű ételadagok helyett a táplálékbevitel általános csökkentése igen hasznos!  Sohase bánd, ha kevesebbet ettél!
Részesítsük előnyben a nyers salátákat, gyümölcsöket, frissen préselt leveket:  ezek fitoaktív anyagok, megszüntetik a hiány betegségeket.
Ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!  Egy felnőtt ember napi adagja 2 liter tiszta víz, amit célszerű lenne délután 5 óráig elfogyasztani.
8./ Az éjfél előtti és a hajnal előtti alvás gyors immunműködést segít elő. Az éjszakába menő krimik helyett inkább időben feküdjünk le.

Felhasznált információk:
-   Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök  előadásai hangfelvételről
Készítette:  Pálinkás Ibolya  Tábor Alapítvány,  2011.



Egészségünk titkai

Az egészséges bélflóra jelentősége

Idegrendszeri- és mentális  állapotunkat, az agy működését és az öregedési folyamatokat a bélműködésünk befolyásolja.  Étrendünkkel tehát még a genetikai adottságunkat, a DNS állományunkat  is befolyásolhatjuk.

Életünket a mikrobák, baktériumok  határozzák meg, melyek között van néhány hasznos faj, nemzetség, törzs. (A bélben 500 különféle mikrobafaj van. Egy egészséges emberben 1.5 kg a bélflóra.)  Fontos ismernünk néhány alapfogalmat  e témában.
- Probiotikum: humánbarát bélbaktérium törzsek összessége = többféle hasznos bélbaktérium.  Csak a bélben emésztődik, nem pusztul el a gyomorban, túljut, meg tud tapadni.
-   Prebiotikum: nem élő sejt, hanem  az  élő sejt   tápláléka, ROSTANYAG!  (Hagymafélék, fokhagyma, csicsóka, articsóka, a búza rostanyagai, zabpehely, hüvelyesek.  Pprobiotikus natúr joghurtok, tejfel, túró – amennyiben nem fertőzött tejből készültek. Minden gyümölcs  tartalmaz  valamennyi  prebiotikumot.)
- Szimbiotikumok: olyan anyagok és termékek,  amelyekben a probiotikumok és a prebiotikumok a leghatékonyabban tudnak érvényesülni.
-  Kolonizáció: folyamat, amelyben az egészséges bélflóra kialakul, vagyis a  probiotikum a szervezeten  átjut és kolonizálódik, csoportokat alkot a vékonybélben.  Ennek két lépcsőfoka van: 1.  eljutni a célig, 2. megtapadni, biztosítani a megmaradást.  A kolonizáció a születéskor kezdődik, s az anyatejes táplálás esetén kialakul.  Az anyatejes táplálás  egészséges bélrendszert  alakít ki, mivel az anyatej 130 féle prebiotikumot tartalmaz.  A tápszer savasít. 

A bélbaktériumok feladatai:
1./ A bélrendszeri immunitás fenntartása.  Immunrendszerünk 70-80 %-a a bélben helyezkedik el.
2./ Vitamin szintézis. A vitaminok felszívódnak, ha jó a kolonizáció.  Ezért minél több hasznos anyaggal  kell  táplálkoznunk, s egészséges életvitelt kell folytatnunk.
3./  Antibiotikus hatás.

Majdnem minden betegség a bélből, a rossz bélflórából származik:
-  A vastagbél rák megelőzője az egész bélflóra.  A  rákos bélflóra toxinokat, mérgező anyagokat termel.
- gyulladásos bélbetegségek
-   Az ekcéma visszaszorul, ha a bélflóra egészséges.
-  Az egészséges bélflóra képzi a rövid szénláncú zsírsavakat, amelyek segítenek az elhízás elkerülésében.
-   A koleszterincsökkentő mechanizmus alapja is az egészséges bélflóra.
- A krón betegség egy autoimmun folyamat: a bélflóra elfajul és megtámadja a szervezetet. 
- Az izületi problémák, a  beteg szív- és érrendszerei folyamatok  hátterében is a rossz bélflóra áll.  Stb.

A bélrendszer, bélflóra   jó esetben  a szénhidrátokat  erjeszti, a fehérjéket rothasztja.  Gyakori, hogy ez a működési rend felbomlik  sőt a gyomorban kezdődik el.  Ennek okai:
- különféle gyógyszerek, antibiotikumok
- vírusos, bakteriális fertőzések
- sebészeti műtétek, hasnyálmirigy gyulladás
- helytelen étrend: a fehérjebevitelen belül magas az állati termékek
   fogyasztása. 50-50 % legyen  a növényi- állati eredetű fehérjék bevitele.
- sok zsiradék , sok hozzáadott cukor, kevés összetett szénhidrát
- dohányzás, alkoholfogyasztás
-  nagyon erős stressz  hatások

A felbomlott egyensúly  helyreállítása:
-  minél több bioaktív anyag bevitele:  növényi alapú étkezés
- a betegségek természetes úton kezelése, ha még lehet
- a lúgosító étrend  biztosítása: minél kevesebb cukor, csokoládé
- fő étkezéskor ne legyen  sütemény, édesség!
- súlyos esetekben tisztító kúra, léböjt, néhány napos koplalás

Havi egy-két  napi böjt  segít a jól működő egyensúly fenntartásában.

Felhasznált információk:
-   Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök  előadásai hangfelvételről
Készítette:  Pálinkás Ibolya  Tábor Alapítvány,  2011.







 

Hirdetés
Hirdetés
  • Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 3
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5