Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Keress a Facebookon

Hirdetés
Hirdetés

Törödjünk egészségünkkel

Az  egészséges  táplálkozás  néhány  fontos  alapelve
(a  teljesség  igénye  nélkül)

1.    Minél  több zöldséget  és  gyümölcsöt,   s  minél  kevesebb  édességet  (cukorkát,  csokoládét,  édes  kekszeket,  süteményeket,  fagyit  stb.)  fogyasszunk! Naponta együnk néhány szem olajos magot (dió, mogyoró, mandula).
2.   Fehér  kenyér  helyett   fogyasszunk  barna  kenyeret   (rozskenyeret,  teljes  kiőrlésű  lisztből  készült  kenyeret)!  A fehér lisztből készült ételeket hagyjuk ki az étrendünkből!
3.    Minden  étkezésnél  az  első  falat  nyers  gyümölcs  vagy  zöldség  legyen!
4.    Naponta   ötször  étkezzünk,  s  az  étkezések  között  ne  nassoljunk! Figyeljünk az ételek helyes társítására.
5.    Este  6  óra  után  -  ha  csak   megoldható  -    ne  együnk  már  semmit!
6.    Ne  fogyasszunk  üdítő  italokat,   helyette  igyunk  vizet  vagy  különféle  gyógy- illetve gyümölcs teákat.
7.    Figyeljünk  a  vízivás  szabályaira:
-   reggel,  felkeléskor   igyunk  egy  pohár  vizet  (legjobb lenne fél liter langyos vízzel kezdeni a napot)
-   étkezés  alatt  soha  ne  fogyasszunk  vizet, folyadékot  
-   étkezés  előtt  fél  órával  igyunk  vizet,  majd  az   étkezés  befejezése    után  
    40    perc  elteltével
-   naponta    legalább 2  liter vizet  igyunk  meg,  óránként, kétóránként   igyunk. Ideális a testsúlyunk alapján megszabni az adagot:  minden 10 kg után fél liter,  50 kg testsúly esetén 2.5 liter víz a napi optimális  adag.

Jó  étvágyat! Jó  egészséget!


  Az  egészséges  táplálkozás  néhány  fontos  alapelve
(a  teljesség  igénye  nélkül)


     1. Minél  több zöldséget  és  gyümölcsöt,  s  minél  kevesebb  édességet  (cukorkát,  csokoládét,  édes  kekszeket,  süteményeket,  fagyit  stb.)  fogyasszunk!  Naponta fogyasszunk néhány szem olajos magot  (dió, mogyoró, mandula).  
     2.  Fehér  kenyér  helyett   fogyasszunk  barna  kenyeret   (rozskenyeret,  teljes  kiőrlésű  lisztből  készült  kenyeret)! A fehér lisztből  készült ételeket  hagyjuk ki az étrendből!
     3.  Minden  étkezésnél  az  első  falat  nyers  gyümölcs  vagy  zöldség  legyen!
     4.   Naponta   ötször  étkezzünk,  s  az  étkezések  között  ne  nassoljunk!  Figyeljünk az ételek helyes társítására!
     5.   Este  6  óra  után  -  ha  csak   megoldható  -    ne  együnk  már  semmit!
     6.   Ne  fogyasszunk  üdítő  italokat,   helyette  igyunk  vizet  vagy  különféle   teákat.
     7.    Figyeljünk  a  vízivás  szabályaira:
-   reggel,  felkeléskor   igyunk  legalább egy  pohár  vizet  
    (legjobb lenne fél liter  langyos vízzel kezdeni a napot) 
-   étkezés  alatt  soha  ne  fogyasszunk  vizet, folyadékot  
-  étkezés  előtt  fél  órával  igyunk  vizet,  majd  az   étkezés  befejezése    után     40    perc  elteltével
-  naponta   legalább 2  liter   vizet  igyunk  meg,  óránként, kétóránként   igyunk.  (Ideális a testsúly alapján megszabni a mértéket: minden 10 kg után fél liter,  50 kg-os testsúly esetén 2.5 liter víz.)

Jó  étvágyat! Jó  egészséget!






Törődjünk egészségünkkel!

Téli vitamin- és ásványi anyag források, gyógyító ételek – a teljesség igénye nélkül

Alma: Nyersen szomjoltó, étvágyjavító, gyümölcssaláták tartozéka. Erősíti az immunrendszert és a keringést, védi a szívet, tisztítja a beleket, méregteleníti az emésztőrendszert, mérsékli a magas  vérnyomást, a vérzsírokat és az érelmeszesedés ütemét, csökkenti a fogínyvérzést. Tele van vitaminnal, viszont nagyon kevés kalóriát tartalmaz. Ennek köszönhetően egész évben remek karcsúsító fogásokat készíthetünk belőle. Aki naponta elrágcsál egy almát, az a fogainak is jót tesz: erősíti a fogínyt, a gyümölcsben lévő oxálsav pedig fehéríti a fogakat.

Fokhagyma: Segíti a méregtelenítést. Fertőtlenítő, vírus- és baktériumölő, tele van C-vitaminnal, szelénnel és kénnel. A felsorolt anyagok mindegyike tökéletesebbé teszi arcbőrünket.

Káposzta:  C-, B1- és B2 vitamint tartalmaz. (A savanyú káposzta nyersen fogyasztva szinte a teljes C-vitamin tartalmát megőrzi.)  Gyomor- és bélrendszeri gyulladás, fekély jó gyógyszere, az izületi gyulladást csökkenti.

Sárgarépa:  Jelentős vitaminforrás. Karotint, szénhidrátot, B- és C vitamint tartalmaz. Nyersen fogyasztva főként gyermekeknek értékes és tápláló kiegészítő étel. 

Torma:  Eredetileg gyógynövényként termesztették. Reszelt gyökerét minden nap ehetjük: étvágygerjesztő, emésztést elősegítő, gyomorjavító, fokozza az anyagcserét, elősegíti a vizelet kiválasztást, a vérkeringést is előnyösen befolyásolja, s kitűnő gyulladáscsökkentő hatású izületi bántalom esetén. Várandós anyák, vesebetegek nagy mennyiségben ne fogyasszák. Gyermekek reszelt almával keverten szeretik.

Vöröshagyma: Illóolajat, B- és C vitamint tartalmaz. Baktériumölő hatása van, ezért a meghűléses időkben  a fertőzések megelőzésére is használták. Étvágyhozó, antibakteriális, különösen influenza, meghűlés, légcsőhurut esetén hatásos. Fokozza az emésztőnedvek elválasztását, hígítja a vért, gyulladáscsökkentő hatása is van. Bélféregűzésre, vizelethajtásra, illetve vércukor csökkentésére is használják.  Szoptatós anyák kerüljék az erősen hagymás ételek fogyasztását, mert az illóolaj aromák átmennek a tejbe.

        Forrás: Bártfai Laci bácsi : Gyógyító ételek – VAGABUND KIADÓ, 2010.


Törődjünk egészségünkkel!
A snidling

Már az ókori Rómában is ismerték és szerették a snidlinget, és azóta is a legszalonképesebb hagymaként emlegetik szelíd, mégis jellegzetes, kellemes íze miatt. Nem csoda, hogy ma is népszerű fűszernövény, amely még egy napos konyhaablakban is jól érzi magát.

Miért együk?  Mint a többi hagyma, a  snidling is a benne lévő kénvegyületeknek köszönheti csípős ízét és baktériumölő hatását. Jó kalciumforrás, erősíti a körmöket, és egyes vélemények szerint a fogaink állapotán is javíthat. Általános közérzetünkre is kitűnő hatással van.

Hogy készítsük el?  Természetesen frissen a legfinomabb (bár a fagyasztott és a szárított formáját is érdemes használni), de mindig csak a már készre főzött ételhez adjuk, illetve hideg ételekhez keverjük, apróra vágva. Vajas kenyérre szórva a legfinomabb. Tojásos ételekbe jól illik. A joghurtos salátaönteteket feldobja. Különleges francia fűszerkeveréket kapunk, ha turbolyával, tárkonnyal és petrezselyemmel keverjük. Sajtokhoz is adhatjuk, különösen gomolyával, friss sajttal vagy túróval ízletes. Lilás virágaival salátákat, szendvicseket is díszíthetünk, mert ugyanolyan finomak, mint a hengeres, zöld levelek.

                         Forrás: PRAKTIKA, 2008/06

Megjegyzés:  Ha a boltban vásárolt cserepes snidling töveit szétszedi, a növény tovább szaporodik  a szabadföldön, s majd ősszel beviheti a lakásba további fogyasztásra. Magról is szaporítható.

Más ötlet: Ha korán akar zöldhagymát és zöldborsót enni, a fagyok elmúltával, minél előbb ültesse el a dughagymákat, illetve a borsómagot!

Jó étvágyat! Jó egészséget!

 

Hirdetés
Hirdetés
  • Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 3
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5