Home Archívum
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Keress a Facebookon

Bejelentkezés a fórumba



Hirdetés
Hirdetés

A volt ÁMK udvari parkolójának használatáról
Parkolási rendelet készül

 

A képviselő-testület szabályozni kívánja a volt ÁMK parkolójának használatát. Az érintett szülők véleményének megismerése céljából az önkormányzat egy kilenc kérdést tartalmazó kérdőívet juttatott el minden óvodában, iskolában érdekelt családnak.
A kiküldött 303 kérdőívből az augusztus 31-i határidőig, egy hét alatt 58 db érkezett vissza. A 442 óvodásunk és iskolásunk közül 95 fő szülei nyilvánítottak véleményt.
A válaszadók minden külső befolyástól mentesen, nevük megadása nélkül adhatták le véleményüket.
Ez az érintett családok és gyermekek számát tekintve is 20 % körüli eredmény, ami erős reprezentatív mintának tekinthető.
A parkoló nyitva tartására illetve lezárására irányuló kérdés a következőképpen hangzott: Egyetért-e azzal, hogy hétköznap, munkaidőben az ÁMK parkolóját lezárják, ott csak az ÁMK dolgozói parkolhassanak, a gyermekeiket szállító szülőknek pedig tilos legyen a behajtás?
Erre a kérdésre határozott IGEN választ adott 24 család, a válaszadók 41,4 %-a.
Feltételes (bizonyos időszakokban inkább legyen nyitva) igenlő választ adott 3 család, a válaszadók 5,2 %-a.
Határozott NEM-mel válaszolt 30 család, a válaszadók 51,7 %-a.
Bizonytalan nemleges válasz adott 1 család, 1,7 %.
Összességében a válaszoló családok 46,6  %-a szeretné, ha a parkoló zárva lenne, míg többségük, 53,4 % szeretné, ha a szülők is használhatnák. (*) Lásd alább!

A többi kérdés arra irányult, hogy megismerjük a szülők parkolási szokásait és a parkoló használatára vonatkozó további elképzeléseit.
A kérdőívek kiértékelését követően a képviselő-testület a szeptember 1-jei ülésén úgy határozott, hogy felkéri jegyző urat és a hivatalt egy, a szülők véleményét és akaratát is tükröző parkolási rendelet előkészítésére.
A kapott válaszok tanulságait leszűrve a rendeletet az alábbi szempontok figyelembe vételével kértük előkészíteni:

  1. A használati rendelet legfőbb célja, hogy az óvodába, iskolába, faluházi rendezvényekre, étkezdébe járó gyerekek a legnagyobb biztonsággal használhassák a parkoló területét.
  2. Tudatosítsa a szülőkben, pedagógusokban, gyerekekben egyaránt, hogy mind az óvoda, mind az iskola elérhető a forgalomtól elkülönített, biztonságos gyalogjárdán.
  3. Gyalogos közlekedés céljára csak a gépkocsival érkező gyerekeknek szükséges igénybe venniük, amit szülői felügyelet mellett tegyenek.
  4. A szülők, pedagógusok a parkolóban gépkocsival is a legnagyobb gondossággal közlekedjenek.
  5. A parkolót az intézményekbe gyermekeiket gépkocsival szállító szülők számára hétköznap, munkaidőben  (pl. reggel 8 (1/2 9) –ig, illetve délután (12.30- 14) vagy (15.30)-tól, valamint rendezvények ideje alatt és áru, anyag stb. szállítása céljából) szükség szerint, szabályozott keretek között nyitva kell tartani.
  6. A parkoló nyitva tartási ideje alatt, annak érdekében, hogy a kritikus reggeli időszakban a szülők számára minél több szabad parkolóhely álljon rendelkezésre, az Önkormányzat más, közeli helyszíne(ke)n a pedagógusok számára díjmentes, őrzött parkolási lehetőséget biztosít. Kérjük fel (esetleg kötelezzük?) pedagógusainkat, hogy gyermekeink nagyobb biztonsága érdekében minél nagyobb számban vegyék igénybe ezt a lehetőséget.
  7. Hívjuk fel a szülők figyelmét arra, hogy a parkolót csak gyermekeik intézménybe juttatása céljára, csak az ehhez feltétlenül szükséges időtartamra foglalják le, más ügyeik intézésének idejére ne használják.
  8. A Faluház előtti gyalogátkelő védelméről az Önkormányzat a Polgárőr Egyesület és a KMB-s rendőr bevonásával gondoskodik.
  9. A parkoló belső rendjének fenntartása az érintett négy intézmény vezetőjének feladata, melyhez szükség esetén igénybe vehetik a Polgárőr Egyesület és a KMB-s segítségét. A használati rendelet rájuk vonatkozó részének betartásáért és betartatásáért az intézményvezetők fegyelmi felelősséggel tartoznak.
  10. A gyermekek parkolót érintő csoportos vonulását minden esetben felelős kísérő kell biztosítsa. A parkolóban csellengő gyerekek nem lehetnek. A tanítási időben gyermekeket kísérő dolgozók ez irányú felelősségét munkaköri leírásukba bele kell foglalni.
  11. Az óvodások a felső játszóterekre az iskola felőli játszótéren át, a parkoló érintése nélkül vonuljanak.

 

Szada Község Önkormányzatának nevében tisztelettel köszönöm mindenkinek, hogy kitöltötte és leadta a kérdőívet. Ezzel nagyban segítette a kérdés árnyaltabb megítélését, megkönnyítette a képviselő-testület számára a döntést.
Remélem, hogy már az októberi ülésünkön megtárgyalhatjuk a parkolási rendelet tervezetét és sikerül az egész község, minden érintett számára a legjobb döntést meghoznunk.

Vécsey László
polgármester

 

(*) „A parkoló a dolgozóké!”

A kérdőív 8. kérdése referenciakérdés volt a válaszadói minta torzításának mérésére.
A válaszok alapján a minta 27,6 %-a tekinthető torzítottnak, azaz prekoncepcióval terheltnek.
Ezen a halmazon belül a teljes lezárás melletti megingathatatlan elkötelezettség dominál (88%). Ennek oka, hogy a mintán belül azok, akik (a kérdőívek széljegyzeteiből kitűnően), egyszerre szülők és pedagógusok, vagy egyes pedagógusok személyéhez átlagosnál erősebben kötődnek, ezért az átlagos szülőknél a válaszadói hajlandóságuk is erősebb, felülreprezentáltak a teljes szülői körhöz viszonyítva.
Kimutatható, hogy ezen a csoporton belül a „pedagógusi” attitűd dominál, ami sajnos szemben áll a szülői attitűddel, és elnyomja azt.
A „pedagógusi” attitűd így fogalmazható meg: „A parkoló a dolgozóké.”
A szülői pedig (ami a fenntartó önkormányzatéval azonos): „A nevelés-oktatás olyan közszolgálat, melynek középpontjában a gyermek áll, a pedagógus és a szülő pedig a munka egyenrangú résztvevője.” Ilyen megközelítésben tehát a gyerek és a szülő ugyanolyan „dolgozója” az intézménynek, mint a közalkalmazottak.
Mindezek fényében megalapozottan vélelmezhető, hogy a teljes, torzítás mentes szülői mintán belül a mért 53,4 %-46,6% aránnyal szemben a parkoló korlátozás mentes, állandó és teljes nyitva tartásának mintegy 60 %-os, míg a teljes bezárás alternatívájának („csak a dolgozók használhassák”) mintegy 40%-os támogatottsága lehet. Ennek alapján a képviselő-testület a szabályozott nyitva tartás, a parkolási rendelet elkészítése mellett döntött.
Vécsey László
polgármester

Hirdetés
Hirdetés
  • Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 3
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5