Home Archívum
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Keress a Facebookon

Bejelentkezés a fórumba



Hirdetés
Hirdetés

 

 

A képzés élvonalában

 

Július 1-jétől dr. Káposzta József egyetemi docens vezeti a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karát (SZIE GTK). A Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet eddigi igazgatója a nyugállományba vonuló dr. Villányi Lászlót váltja a poszton. Az új dékánnal a kar jelenéről és jövőjéről beszélgettünk.

 

– Ön a Szent István Egyetem legnagyobb létszámú karának dékánja lett. Mekkora valójában ez a kar?

 

– A Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán csaknem négyezer hallgató tanul, s ez a létszám az egyetem hallgatói létszámának mintegy negyven százalékát adja. A kar nem csupán a gödöllői campuson ajánl képzéseket, hanem Budapesten, Békéscsabán, Szarvason és a határon túl Csíkszeredában is. A folyamatos fejlesztés eredményeként jelenleg 5 képzési tudományterületen, 11 alapszakon (BA/BSc), 12 mesterszakon (MA/MSc), 2 osztatlan tanári képzésen, 7 felsőoktatási szakképzésen és számtalan szakirányú továbbképzésen szerezhetnek képesítést a hallgatók. A magyar felsőoktatási intézmények mintegy 180 egyetemi és főiskolai kara közül az előkelő 4. helyen áll az oktatói kar felkészültségét, képzettségét, a hallgatóknak nyújtott ismereteket és a megszerzett tudás használhatóságát illetően. Ugyanebben a minősítésben az üzleti képzések területén pedig a harmadik helyet foglalja el az országban.

 

– Tegyük hozzá, ismertsége nemcsak az országban, hanem egyre inkább világszerte nő!

 

–  A Kar elismertségét mutatja, hogy a magyar anyanyelvű hallgatók mellett nagyszámú külföldi diák kapcsolódik be az idegen nyelven folyó képzésekbe mind a három képzési szinten (BSc, MSc, PhD), hiszen a kar két doktori iskolával is rendelkezik gazdálkodás- és szervezéstudományok, valamint regionális tudományok területén. A kar az elmúlt évek során jelentős mértékben járult hozzá a magyar állam, valamint az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) oktatási célú együttműködésének sikeréhez, melynek keretein belül elsősorban a fejlődő országokból érkező ösztöndíjas hallgatókat oktatjuk az angol nyelvű vidékfejlesztési agrármérnök MSc képzésen. Az arab világból – Szaúd-Arábia, Kuwait – immár kétszáz fizetős hallgatónk van. Úgy vélem, fokmérője lehet ez is a nálunk szerzett diplomának.  Jelenleg is folyó egyeztető tárgyalásaink eredményeképpen várhatóan további külföldi hallgatók érkeznek majd Brazíliából, Azerbajdzsánból, valamint Oroszországból. Ezek a törekvések elősegítik, hogy a gödöllői campus egy multikulturális nemzetközi központ lehessen.

 

– Miközben külhoniak tanulnak itt, a magyar hallgatók is lehetőséget kapnak arra, hogy külföldön gyarapítsák ismereteiket?

 

– Több együttműködésünk is van nemzetközi partnereinkkel közös képzések megvalósítására, amelyek lehetővé teszik, hogy hallgatóink Hollandiában, Franciaországban, Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban is folytathatnak résztanulmányokat. Meggyőződésünk, hogy a karon folyó képzések piacképességét az ilyen típusú nemzetközi együttműködések tovább növelik.

 

– A diplomások, reméljük, többnyire hazai környezetben vállalnak majd munkát. Mit tesz a kar annak érdekében, hogy az itt szerzett tudás a gyakorlatban is kamatoztatható legyen?

 

– A Magyarországon működő vállalkozások körében is széles körű kapcsolatrendszert alakítottunk ki, azzal a céllal, hogy hallgatóink hazai és nemzetközi viszonylatban is elismert, a szakmához közel álló vállalkozásoknál tölthessék gyakorlatukat, és ezáltal az általunk nyújtott képzés mellé gyakorlati tapasztalatot is szerezhessenek mielőtt a munkaerőpiacra lépnek.

 

– Mi lehet vonzó a főváros észak-keleti agglomerációjában élő,  vagy az ország más vidékeiről jelentkező hallgatók számára, hogy a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karát válasszák?

 

– A HVG statisztikája szerint a SZIE GTK-ról kikerülő hallgatóknak a legmagasabb a kezdő fizetése. Ezért is biztatjuk a hallgatókat, hogy vállalják fel nyugodtan a diákhitelt, lesz miből visszafizetni. A kar központja könnyen megközelíthető és kellemes természeti környezetben, kitűnő feltételek között található. Jól felszerelt, háromcsillagos kategóriájú kollégiumunk lehetőséget biztosít a hallgatók számára kényelmes, otthonos, modern körülmények között, a campus területén történő lakhatásra. A szakkollégiumok, a különböző hallgatói szervezetek aktív működése pezsgő kollégiumi diákéletet biztosít az érdeklődőknek. A sportcsarnok és a nemrégiben kialakított, felújított sportpályák számos sportolási lehetőséget nyújtanak a mozogni vágyó fiataloknak. Mi sem bizonyítja jobban az aktív sportéletet, hogy több hazai és nemzetközi sikereket elért fiatal sportoló tanul vagy végzett nálunk, akik büszkék az itt eltöltött diákévekre.

 

– A hazai felsőoktatásban csaknem negyvenezerrel kevesebb hallgatóra számítanak, mint ahányan bekerültek az előző évben. Mire számít egy ilyen helyzetben a SZIE GTK?

 

– Július 11-ig a jelentkezők az intézmények sorrendjén is változtathatnak.  Bízunk benne, hogy akik minket eddig második vagy harmadik helyen jelöltek meg, feltesznek minket az első helyre. Július 21-e a ponthúzás napja. akkor látjuk majd, hogy mennyi hallgatónk van, illetve augusztus első hete a pótfelvételi ideje, itt is változhat még a létszám. Ami a legfőbb üzenetünk:  a versenytárs egyetemekhez képest messze jobbak a finanszírozási lehetőségek, azaz a legolcsóbbak vagyunk a piacon, miközben az általunk kiadott diploma széles körben elismert és elfogadott.

 

 

Hirdetés
Hirdetés
  • Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 3
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5