Home Fórum
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Keress a Facebookon

Hirdetés
Hirdetés
Üdvözlet, Vendég
Bejelentkezés vagy Regisztráció.    Elfelejtettük a jelszót?

Gondolatok a Biblia tükrében
(1 megtekintés) (1) vendég
LeOldal: 1...345678910
TÉMAKÖR: Gondolatok a Biblia tükrében
#579
A 23. Zsoltár (4/1.) 13 éve, 2 hónapja  
A GONDOSKODÁS ISTENE BELÜLRŐL FELÜDÍT ÉS FELÉPÍT TÉGED!

„Lelkemet megvidámítja (felüdíti), az igazság ösvényén vezet engem az Ő nevéért”.
(Zsoltárok 23:3)

Amikor az Úr Jézust befogadjuk az életünkbe - bizalmunkat belé vetjük és segítségül hívjuk Őt - újjászületünk. Egy új élet kezdődik el bensőnkben (lelkünkben / szívünkben), már itt e földön, és ez végleges. Lelkünk - érzelmeink, gondolkodásmódunk, jellemünk - folyamatos változáson megy át. Isten Igéje végzi itt átformáló munkáját. Sok gyógyulásra van még szükségünk, lelkünkben is, és ezt is megadja a jó Pásztor. De ami már elvégződött, az új élet, amit megkaptunk, amikor befogadtuk Őt, valódi új kezdetet jelent: „Azért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az...” (2Kor 5:17).


HELYREÁLLÍTÁS...

„Lelkemet megvidámítja" - az eredeti nyelvben azt is jelenti: „megújítja, visszahozza”. Az Újszövetségben ezt olvassuk a helyreállításról, a kapcsolat megújításáról: „Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz, hogy megbocsássa bűneinket, és megtisztítson minket minden hamisságtól – gonoszságtól” (1Ján 1:9).

Ez az igevers egy folyamatról beszél. Amint örök életet nyersz hit által Jézus Krisztusban, azon nyomban megtelsz az Ő örömével, és közösségbe kerülsz Istennel. Ha hiszel a Megváltóban, sohasem veszítheted el az üdvösségedet, vagyis örök kapcsolatodat Istennel. Ám abban a pillanatban, amikor vétkezel, elveszíted az örömödet és a bűn Isten és közéd áll. De Isten nem akarja, hogy a bűn állapotában maradj, a vele való közösség nélkül. Akkor nyered vissza megint a közösséget vele, amikor személyesen megvallod bűneidet Istennek, az Atyának. Ekkor a bűn eltűnik kettőtök közül. Lehet, hogy sokszor bűnbe esünk, de nincs olyan nagy bűn, amely túl nagy lenne Isten kegyelme számára. Ha lelkiismereted háborog, szólj az Úr Jézushoz. Mondd el neki, mit tettél, és fogadd el ígérete alapján bűneid bocsánatát. Ha szereted Őt, és az Ő Igéjét, és őrzöd azt a szívedben és gondolataidban - győzelemre fog segíteni. Bűneidet nem csak megvallod, de el is hagyod az Ő ereje által!

„Mi módon őrizheti meg tisztán az ifjú az ő útját, ha nem a Te beszédednek megtartása által? ... Szívembe rejtettem a Te beszédedet, hogy ne vétkezzem ellened.”
(Zsoltárok 119:9,11)

(folyt.köv.)

Mi-Sa

Utolsó szerkesztés: 2011-02-26 16:58 : .
Vendégként nem küldhető be hozzászólás.
 
#581
A 23. Zsoltár (4/2.) 13 éve, 2 hónapja  
A GONDOSKODÁS ISTENE BELÜLRŐL FELÜDÍT ÉS FELÉPÍT TÉGED!

„Lelkemet megvidámítja (felüdíti), az igazság ösvényén vezet engem az Ő nevéért”.
(Zsoltárok 23:3)



FELÉPÍTÉS...

„Lelkemet megvidámítja" - ő a „levert" juhok jó pásztora! Csak a pásztorkodásban jártasak értik meg igazán azt, mit jelent, ha egy juh „levert". Ősrégi angol juhtenyésztési szakkifejezés ez - levertnek nevezik azt a juhot, amely a hátán fekszik és nem tud felkelni. Megindító látvány: hanyatt hever, lába a levegőben, kétségbeesetten kapálózik, igyekszik
felállni, de hiába. Olykor béget segítségért, általában azonban némán, dermedt rémülettel csak vergődik. Ha a pásztor nem jön idejében segítségül, a juh elpusztul. Héják, keselyük, kutyák és pumák mind tudják, hogy a levert juh könnyű zsákmány, és lesnek rá.

Levertséggel sok ember küzd. A gonosz pedig lesi, kire tud lecsapni. A depresszió, a csüggedés, a szorongás és a tehetetlenség-érzése kiszolgáltatottá tesz a gonosz erejének. A jó Pásztor az, aki megért, és megerősít ígéreteivel. Nem vet meg, nem vet ki, nem hagy el, amikor levertség támad. Dávid ezt értette meg és ezt mondta ki hangos szóval: „Lelkemet megvidámítja, az igazság ösvényén vezet engem az Ő nevéért" (Zsolt 23:3). „Minden gondotokat Őreá vessétek, mert neki gondja van reátok. Józanok legyetek, vigyázzatok, mert a ti ellenségetek, az ördög, mint ordító oroszlán szerte jár, keresvén, kit nyeljen el. Akinek álljatok ellen, erősek lévén a hitben..." ( 1Pét 5:7-9)

Isten lényének egyik legmegrendítőbb bemutatása, amikor magát jó pásztorként mutatja be. Ő nem veti meg azokat, akik levertek. Felsegíti őket. Megvidámítja őket. Megeleveníti lelküket. Megerősíti őket az ígéretekben. Ugyanúgy érez, mint egy pásztor érez elveszett, levert juhaival kapcsolatban. Ez magyarázza nagylelkűségének okát, az olyan bukott emberek iránt, akiket még az emberi társadalom is kivetett magából.


GYŐZTESSÉ TESZ...

„Az igazság ösvényén vezet engem..." - az ösvény kifejezés az eredeti nyelven „egy kitaposott út, amelyen kerekek forognak". Talán keréknyomnak is lehetne fordítani. Az ókorban a kocsik a legkevesebb ellenállással követték a nyomokat. Amint végighaladtak a területen, a kerekek mély nyomokat vájtak. Ahogy ezeket a nyomokat mások is követték, keréknyomok vezettek egyik helytől a másikig.

„Az igazság útjának keréknyomait" az Úr Jézus élete jelenti a számunkra. Ahogy Ő hit által élte földi életét, minket is erre hívott el. Megajándékozott saját feltámadott életével, amikor újjászülettünk! Ez ugyanaz az élet, amely Isten kegyelmének ereje és az Isten Igéje által az Úr Jézus emberi lelkének belső erőt adott, hogy bűntelen maradjon, elviselje a keresztet, és hordozza a mi bűneink ítéletét. Ha bensődben az Ő életének engedsz, és példáját, nyomait követed, nemcsak erőt kapsz, hanem képessé tesz arra is, hogy áldás legyél itt a Földön és az örökkévalóságban.

(folyt.köv.)

Mi-Sa

Utolsó szerkesztés: 2011-02-27 17:54 : .
Vendégként nem küldhető be hozzászólás.
 
#584
A 23. Zsoltár (5/1.) 13 éve, 2 hónapja  
A SZERETET ISTENE VELED VAN MINDEN MEGPRÓBÁLTATÁSBAN!


„Még ha a halál árnyékának völgyében járok is, nem félek a gonosztól, (semmi bajtól - az új fordítás szerint), mert Te velem vagy: a Te vessződ és botod, azok vigasztalnak engem” (Zsoltárok 23:4)


AZ ÉLET ISTENE...

A mi Istenünk az élet Istene. Ő azért váltott meg bennünket, hogy „el ne vesszünk, hanem örök életünk legyen!" (Ján 3:16) „Még ha a halál árnyékának völgyében járok is, nem félek a gonosztól, mert Te velem vagy...” Senki sem akar meghalni. Senki sem akar a halálról gondolkozni. Pásztorunk, az Úr Jézus Krisztus, örök jövőt szerzett nekünk a kereszten. Ha eljön az idő, hogy a földi életből átmenj Őhozzá az örökkévalóságba, nem kell félned. Ő veled van. „Minden nap, a világ végezetéig" (Mt 28:20). Ez a halál már nem a „hitetlenek félelmetes halála". Már nem a magányosság és a rettenetes számonkérés vár, hanem azzal a Megváltóval találkozol majd színről színre, aki földi életedben mint jó Pásztorod vezetett.

A bibliai ígéretekkel felruházott, hitben járó ember nem fél még a halálának módjától sem. Jézus Krisztus elvette a halál fullánkját, és diadalt aratott a sír felett: „Halál! Hol a te fullánkod? Pokol! Hol a te diadalmad? ...De hála az Istennek, aki a diadalmat adja nekünk a mi Urunk Jézus Krisztus által!" (1Kor 15:55,57)


GYŐZELEM - KUDARC IDEJÉN...

A „halál árnyékának völgye" a támadásokat, veszélyeket, a bajt és a gonosz erejét is jelenti. Ameddig ezen a földön élünk, újra és újra elérnek bennünket a támadások: anyagi nehézségek, veszteségek, kudarcok, betegségek. Van, amit saját helytelen döntéseink okoznak, s vannak, amikben vétlenek vagyunk - egyszerűen ránk törnek, vagy elérnek bennünket. De egyetlen egy sem következhet be a mi Urunk tudtán kívül. És egyetlen eggyel szemben sem vagyunk védtelenek, mert Ő velünk van!

„Mert Te velem vagy!" - ezt mondom az Úrnak. Mint Dávid király. Egyes szám második személyben: „Velem vagy! Tudom. A tiéd az életem, és soha nem hagysz el engem, egyetlen percre sem. Megoltalmazol. Védelmed körülvesz engem. És tudom, hogy minden, de minden összedolgozik azoknak a javára, akik szeretnek téged. Köszönöm, Uram. Ámen”
„Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket elhatározása szerint elhívott. ”(Róm.8:28)
„Hála pedig az Istennek, aki mindenkor diadalra vezet minket a Krisztusban, és az ő ismeretének illatját minden helyen megjelenti mi általunk.” (2Kor 2:14)

Azok a harcok, amelyeken átmegyek, még a kudarcok is, amelyeket átélek, hit által továbbvezetnek engem. Előrevisznek, fejlődést jelentenek. Minél több megpróbáltatásban tapasztaltam már, hogy Megváltóm mindig velem van, és diadalra vezet engem, annál bátrabban és erősebben fordulok szembe a következő nehézséggel: „Mert Te velem vagy.”

(folyt.köv.)

Mi-Sa

Vendégként nem küldhető be hozzászólás.
 
#586
A 23. Zsoltár (5/2.) 13 éve, 2 hónapja  
A SZERETET ISTENE VELED VAN MINDEN MEGPRÓBÁLTATÁSBAN!

„Még ha a halál árnyékának völgyében járok is, nem félek a gonosztól, (semmi bajtól - az új fordítás szerint), mert Te velem vagy: a Te vessződ és botod, azok vigasztalnak engem” (Zsoltárok 23:4)


MEGVÉDELMEZ...

„...a Te vessződ és botod, azok vigasztalnak engem.”

A vessző a juhok megvizsgálására szolgált. A vastag gyapjú alatt rejtőző sebek, fertőzések nem maradhattak rejtve, amikor a pásztor vesszejével felemelgette a juhok bundáját. A vessző végén kampó, vagy „horog" volt, amit arra használt a pásztor, hogy a juhokat a bozótosból, a szakadékból, és más veszedelmes területekről kiszabadítsa. Az egészen fiatal kis bárányokat is ezzel emelte a pásztor, s tette vissza az anyajuh mellé. A mi Megváltónk szabadító. Meggyógyít, megoltalmaz és kiemel a bajból. Még, ha elérne is valami, ha hozzá fordulok, biztos vagyok benne, hogy segít rajtam.

A bot a vadállatok elleni védelmet szolgálta. A pásztor sohasem tette le keze ügyéből. Egy korábbi juhpásztor ezt írta: „Egyszer, amikor elefántokat fényképeztem, egy fiatal, bottal felfegyverkezett masszáj törzsbeli pásztor volt a kísérőm. Felmentünk egy dombra, ahonnan látni lehetett a sűrű bozótban alattunk legelő elefántokat. Hogy kiugrasszuk őket a nyílt térségre, elhatároztuk, hogy meglazítunk és legörgetünk egy sziklatömböt a lejtőn. A sziklatömb feszegetése közben egy mögötte összetekeredett kobra hirtelen felágaskodott és lecsapni készült. A pillanat tört része alatt az éber pásztorfiú megsuhintotta botját, és egyetlen csapással megölte a kígyót. A fegyvert soha nem tette le a kezéből, még akkor sem, amikor a sziklát emeltük." - „...a Te vessződ és botod, azok
vigasztalnak engem”- abban a pillanatban új fényben tündökölt előttem ez a mondat.
A pásztor - megmentésünk érdekében - mindig készen tartja botját."

Mózes mint pásztor, ugyanígy hordta kezében a botját. Az Úr ezzel a bottal a kezében, használta fel az ő életét Izráel népének a kiszabadítására. Az Úr Jézus is lesújtott „a kígyóra" a kísértés idején - Isten Igéjét használta. Ez a „hatalom pálcája", amit Isten kinyújt Sionból: „A te hatalmad pálcáját kinyújtja az Úr Sionból, mondván: Uralkodjál ellenségeid között!.” (Zsolt 110:2)

Isten újszövetségi népének is rendelkezésére áll ez a „hatalmi fegyver”:
„És ők legyőzték azt (a Sátánt) a Bárány véréért és az ő bizonyságtételüknek beszédéért (a hitet és Isten Igéjét megvalló szó!), és az ő életüket nem kímélték mindhalálig.”
Van győzelem a Sátán hatalma felett. Nincs átok, nincs gonosz kívánság, démoni nyomás vagy megkötözöttség, amit a Megváltó Jézus Krisztus hatalmának szava, Isten Igéjének erőteljes fegyvere le ne győzhetne. Ez a jó Pásztor botja. Hát hogyan ne vigasztalna engem?

Akármilyen nyomasztó félelem, depresszió törne is rád, mondhatod együtt Isten Igéjével: „Az Úr az én világosságom és üdvösségem: kitől féljek? Az Úr az én életemnek erőssége: kitől remegjek? Ha gonoszok jönnek ellenem, hogy testemet egyék (emésszék - mint az aggodalom, a szorongás, a depresszió a rákos betegség és más hasonlók): szorongatóim és elleneim - ők botlanak meg és hullanak el. (Tudom - mert az Úr van velem. Ki lehet ellenem?) Ha tábor fog körül, nem fél szívem; habár had támad reám, mégis Őbenne bízom én.”

Ez a jó Pásztor botja az Isten Igéje. Az Úr őriz Igéje által!

(folyt.köv.)

Mi-Sa

Utolsó szerkesztés: 2011-03-01 14:10 : .
Vendégként nem küldhető be hozzászólás.
 
#589
A 23. Zsoltár (5/3.) 13 éve, 2 hónapja  
A SZERETET ISTENE VELED VAN MINDEN MEGPRÓBÁLTATÁSBAN!

„Még ha a halál árnyékának völgyében járok is, nem félek a gonosztól, (semmi bajtól - az új fordítás szerint), mert Te velem vagy: a Te vessződ és botod, azok vigasztalnak engem” (Zsoltárok 23:4)


FEGYELMEZ ÉS FORMÁL...

„...a Te vessződ és botod, azok vigasztalnak engem.”


A botnak van még egy másik védelmi szerepe is a pásztor kezében és a nyáj érdekében. Ez a fegyelmezés. A tegnap írtak tapasztalata szerint – a botot is használja a pásztor erre a célra: „El sem tudnám sorolni, hányszor láttam, ahogy az ügyes afrikai pásztor furkósbotjával megcélozta az engedetlenkedő juhot, és bámulatos ügyességgel el is találta. Ha észrevette, hogy valamelyik juha elfelé oldalog a többitől, ártalmas növényekhez közeleg vagy másféle veszély felé tart, süvöltve szállt a bot a levegőben, és az engedetlen állat, amelyet eltalált, rohanva tért vissza a többihez.”

A Szentírásról is gyakran mondják: „Ez a könyv távol tart a bűntől". Mert bizony Isten Igéje gyorsan szívünk közepébe talál, hogy megdorgáljon és helyes útra térítsen, ha eltévelyedtünk. Az élő Isten az élő Ige által meggyőzi lelkiismeretünket arról, hogyan kell viselkednünk. Ily módon megmaradunk Krisztus uralma alatt, aki azt akarja, hogy az igazság ösvényein járjunk.”

A fegyelmezés néha azt jelenti, hogy találkozunk saját viselkedésünk következményeivel. Ezek fájdalmasak. Máskor Isten Igéje „talál el bennünket", nagy hatalommal. A fegyelmezés célja mindenkor az, hogy visszatérjünk a helyes útra. Ezért még a „bot" is áldást jelent az életünkben. Megvigasztal a tény, hogy az Úr nem enged elfordulni és elszakadni magától.

A fegyelmezés ideje is azt szolgálja, hogy „folyamatosan növekedjünk a kegyelemben és a mi Urunk és megtartó Jézus Krisztusunk ismeretében” (2.Péter 3:18)

(folyt.köv.)
Mi-Sa

Vendégként nem küldhető be hozzászólás.
 
#593
A 23. Zsoltár (6/1.) 13 éve, 2 hónapja  
MINT GAZDA, GONDOSKODIK RÓLAD!

„Asztalt terítesz nekem az én ellenségeim előtt, elárasztod fejem olajjal, csordultig van a poharam.” (Zsoltárok 23:5)


Asztal - kenet - pohár. Az Úr Jézus a te házigazdád, Ő maga vesz körül gondoskodásával. Mint Dávidot is a történetben. A király tulajodon fia, Absolon elől menekül. A lázadó fiú jól szervezett, fölényes hadsereg élén nyomul apja után, túlerőben, magabiztosan, sikerei teljében. A menekülő király helyzete kilátástalan. Mégis, ebben az elkeserítő helyzetben sem adja fel az üldözött király. Mivel ismeri Istent és az Ő beszédét, megerősödik az ígéretekben és hit által szól: „Asztalt terítesz nekem az én ellenségeim előtt, elárasztod fejem olajjal, csordultig van a poharam.”

A Szabadító Isten gondoskodása pontosan a próba idején a leghatalmasabb!
„Asztalt terítesz (csatarendbe állítani) nekem (az én javamra) ellenségeim (gyűlölködése vagy csapásai) szeme láttára. Megkened fejem olajjal, csordultig van poharam.”
„Asztalt terítesz" - az itt előforduló, az ószövetségi Bibliában található „teríteni" egy katonai kifejezés is, aminek jelentése, hogy „csatarendbe állítani a csapatokat a harcra". A „készítesz" találó fordítás, hiszen nem egy szokásos asztalról van szó, hanem egy ünnepi alkalomra terített asztalról, amelyet különleges módon terítettek meg mindennel, ami egy jól sikerült vacsorához szükséges - vagy pedig, mint Dávid esetében is volt: mindennel, ami ellenségei legyőzéséhez szükséges. Az asztal áldásai - amire szükségünk van - Isten beszédéből jutnak el a hit által élő emberhez.

Ha őszintén rábíztad életedet az Úr Jézusra, akkor a gondoskodás Istene neked is házigazdád. Te is Isten asztalánál foglalsz helyet. Nem kell félned semmilyen helyzettől, és senkitől sem. Jézus Krisztus gondoskodik mindenről, amire szükséged van, még „Isten teljes fegyverzetéről" is, ami védelmet nyújt a küzdelemben a gonosz hatalmával (gonoszság szellemeivel, a sötétség démonjaival, a Sátán minden erejével) szemben (Ef 6:13-17).

„Elárasztod (megkened) fejem olajjal..." - sajátos nyelvi kifejezés.
Történetileg az olajjal megkenés hatalommal való felruházást, magas hivatalra való kinevezést fejezett ki. Dávid így lett Izráel királya (1Sám16:1-13).
Ez a felemelés a kegyelem áldása, előrehaladásod idején. Az, hogy Isten felemel/felmagasztal, mindig összefügg azzal, hogy alázatos vagy, tanítható, és nagy nyitottsággal, bizalommal és vággyal elfogadod a kegyelmet Istentől. „Alázzátok meg tehát magatokat Istennek hatalmas keze alatt, hogy felmagasztaljon titeket annak idején (azaz: a megfelelő időben)" (1Pét 5:6).

Akit Isten felmagasztal, azt ember le nem fokozhatja. De ehhez hozzátartozik az is, hogy az ember ezt elfogadja, és a hit által megvallja (újra és újra kimondja), s az Úr előtt és emberek előtt is megmaradjon az alázatosságban és az Isten iránti engedelmességben. „Sok baja van az igaznak, de valamennyiből kimenti őt az Úr" (Zsolt 34,20).
Annak ellenére, hogy Dávid lázadással kerül szembe, a gonosz emberek ereje nem tudja legyőzni Isten erejét, „mert nagyobb az, aki bennetek van, mint az, aki a világban van" (1Jn 4,4). Amit Isten az Ő kegyelméből nekünk ad, azt csak Ő veheti el.

Dávid az Úr asztalának a vendége - nem fogja elveszíteni Isten gondoskodását, amit a Mindenható Isten ő elé tárt. Ezt tudja és kimondja. Dávid, mint katona, nem fogja elveszíteni a csatát. Dávid, mint király, nem fogja elveszíteni a trónt - az ő dinasztiája örökli azt mindörökre, Istennek a vele kötött, feltétel nélküli szövetsége alapján (2Sám 7:12-16). Végül, Dávid mint Istenben bízó ember, nem fogja elveszíteni az áldások túlcsorduló poharát sem. Dávid ezt tudja - és kimondja hit által.

(folyt.köv.)

Mi-Sa

Vendégként nem küldhető be hozzászólás.
 
FelOldal: 1...345678910
Moderátorok:
Hirdetés
Hirdetés
  • Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 3
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5